Jangan kata org cam aku yg dah ada rumah sendiri ni tak pening mcm newlywed yg dpt rumah baru ye..

Sejak masuk keje this week, asyik kena tegur muka pucat, tak pon badan dah makin susut. Aih la..bila masa la? Aku muka pucat coz aku malas nak pakai make up tebal, aku (kononnya) badan susut coz baju² zaman aku cam spongebob dulu aku masih pakai..so, mmg la nampak loose. Takkan la setiap baju, setiap suar aku nak alter kut? Meh aku tayang sket perut aku nak..tgh sembelit ni. Byk isi dan toxic tak dibuang lagi dalam perut aku ni haha.

Skang tgh dlm keadaan terpinga² sket, mcm blur and kusut je pkran tp sebenarnya bila pk balik, blank je pale otak ni.

  • Jumaat ni balik Penang, final trip with him as my fiance🙂 Nak balik utk final fitting (haa ckp sangat aku susut, meh kite fitting lagi skali tgk ada beza ke tak), utk trial makeup, untuk final discussion dgn wedding planner on agenda majlis, pilih design kek, transfer mp3 to my wedding  planner, untuk angkut carpet, paperbag, kasut nikah & sanding. Fuh! Myviku sungguh bekeje keras lately ni, sampai botak tayar dibuatnya. Last month, aku tukar all 4 tyres for my car : RM570 melayang. Peh..nangeh dibuatnya.
  • Bila kat umah Shah Alam ni plak..mcm blur² je camne la aku nak allocate space for him nanti ek. Masa tunang dulu, bedroom set tu dah mmg ada, siap beli almari besoo ada 3 sliding compartment tp masalahnya aku dah conquer sume! Haha mana cik abg tu nak selit baju dia kang ek..aku punya laci nak simpan tudung pon dah penuh. Huhu. Dia dah ready dah 3-4 kotak nak angkut bwk ke “rumah baru” dia ni. Aisehh..
  • Dahla rambut ni slalue je gugur, rimas gila tgk bertaburan je kat lantai bilik tidur. Tak larat nak vakum every week camni la. Apa kata kite coverkan lantai tu dgn carpet..ok kut ek? haha.
  • Aircond kat bilik mmg menunggu kehadiran Mr Fiance dah, sejak bertunang last year aircond tu dah tak divacuum or diservis huhu. Dahla skang cuaca panas gile babs, takkan aku nak terkedek² naik katil, bukak aircond nak vakum kut? kena gak ada org tolong nak alihkan katil dulu ke, apa ke..kan?
  • Masuk dapur, fridge kosong je. Sangat memalukan haha. Dah nama pon tak masak..dok bujang. Dah start imagining dah..aih setiap Ahad jawapnya pegi Pasar Tani la aku kut..dahla dapur gas pon dah tak betui dah. Pastu dedue ekoq berkipas kat dapur tolong each other memasak coz dedue tatau nak masak haha.
  • Tengok keliling ruang tamu plak..dok pk ni langsir sume ni kena tukar dah especially kat sliding door. Nak kena panggey org dtg umah ukur lagi, tu pon kena tunggu lepas kawin gak. Aku ni dahla dok umah sengsorang. Selagi mende tu tak setel, selagi tu aku tak panggey korang dtg umah housewarming ek haha..SEGAN!
  • Dulu kalo ada flyer dari kedai perabot dok menyemak dlm postbox, aku buat dek je. Skang ni asal ada je, mesti dibelek, kut² la ada potential kedai yg setaraf dgn IKEA ke, takyah la pegi jejauh kan. Korang tgk wishlist aku pon tau aku lebih ke arah home decor, rimas tgk rumah byk ruang kosong.
  • Tengok kawasan luar umah plak..alahai kosong je. Ada 2-3 pasu bunga je. Mmg typical umah org bujang haha. Nak kena beli gak pokok² nak hiaskan kat luar tu, landscape mmg la tadak duit lagi. Dahla aku ni tade green fingers, tp takkan nak biar kosong je kut kan..rumput tu pon cepat tumbuh, time aku nak org potong rumput, time tu la Mat  Bangla tak pett pettt hon depan umah. Ish.

Duitnya..mana nak dapek..huhu.

9 Comments (+add yours?)

  1. naja
    May 13, 2009 @ 12:43:04

    aduyaii terhibur betul baca entry kamu ni..
    tunggu je la rumah tu kemas berdua dua je la nanti..
    Boleh test tengok dia suami yang rajin membantu isteri ke tidak kan :p
    Bkan ade sapa nak datang pun.korang berdua je pun.Nti dah lawa2 baru la housewarming bagai..
    Aku pun cam tu je plan nye..2 minggu ni weekday pas keje humban barang2 yang dah siap packing tu pegi rumah baru..
    Lepas kawin punye cerita la baru nak mengemas bagai..tak koser dah nak amek tenaga dalam badan ni ngemas2 rumah baru..
    Aiihh bukan senang nak kawen deknonnnn..

    Reply

  2. ~Reena~
    May 13, 2009 @ 13:09:49

    Kalau yang tak dak rumah sendiri lagi haru kot.Hehe.

    Tak pa la..Pelan2 buat..Buat satu2..nanti agak2 rumah dah ok dan bersedia, jangan lupa jemput aku k?

    Wei, aku plan nak bawa bf lain pi kenduri hang walaupun hg state nama bf aku dlm kad.Boleh tak? Tapi aku tak confirm lagi la tengok mamat tu boleh jadi partner aku that day or not.Hopefully boleh la..Nak sangat pi kenduri hang.Aku memang plan nak amik cuti Jumaat & Isnin sebab nak balik Penang masa kenduri hang.

    Reply

  3. newlifenewbeginning
    May 13, 2009 @ 13:27:39

    Naja: haha tu la masa tu la kitorang bersilat, berkipas nanti mcm tongkang pecah rumah dibuatnya..nak adjust dgn each other pon satu hal jugak kan..

    Reena: dun wori, nama hang mmg ada dlm list jemputan aku pon tp tatau la bila nak jemput pon ni..berangan itu mesti! tak kesah la nak jemput bf ka gf ka maknyah ka asalkan u urself dtg kenduri aku hehe tau! mau ajak sapa..sufii ke?😉

    Reply

  4. ~Reena~
    May 13, 2009 @ 13:36:51

    Bingo! :p Sebab aku balik Penang dengan dia kot nanti.Hehe.

    Reply

  5. coffeeaddicts
    May 14, 2009 @ 11:30:46

    Mieza,
    ala rumah bujang pengantin yg tak berapa nk baru ni (ehem😛 ) pun langsir living hall dia tak bertukar2 lagi since past 3yrs! wow!!!
    sbbnya everytime allocate utk bli langsir je adalah benda lain nk kena buat/guna duit tu.tak pun time hubby kite balik, too busy to call ppl to come to measure and all.pastu siap ukur sendiri jek (padahal guna tali tape yg pendek tu je), konon2 nk bli yg ready made sudah… tp akhirnya sampai skrng ni tak terbeli2.hahahahaa…

    mcm reena ckp… slow2, buat satu2… sbb masa kawen and life after marriage mmg byk pakai $$$$$$.

    btw, im not a green fingers too… tp saluje nk try letak pokok bunga kat rumah.i think i shud… dull je balkoni rumah tu tadak pokok.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      May 14, 2009 @ 12:11:55

      coffeeaddicts: tu la, i’ve been facing the same problem as you tau all these while for the langsir. bila hinting kat parents, parents suruh fork out duit sendiri. Sah2la delay je memanjang haha sampai dah nak kawen ni haa..aih! dah memanjang kuar duit betui tak..pasal pokok bunga tu, kena gak la beli pape yg patut, jiran keliling sume umah penuh dgn pokok..mai tang umah gue kosong je hehe..

      Reply

  6. farah
    May 15, 2009 @ 07:23:02

    sabar mieza, sabar..

    mmg byk keja..aku yg buat wedding kt umah pun, kat umah busy nye sama mcm busy kt dewan.

    jgn jd mcm aku,mlm b4 majlis aku tido kul 3++…kena bgn kul 6…
    tido awal tau,nnt muke nmpk sembab mcm aku..

    congrats!

    sorry sgt2 tak dpt dtg…i wish i could..really!

    Reply

  7. Twiggy
    May 16, 2009 @ 16:14:14

    wah waahh!! tak lama lagi mr fiance tukar status jadi mr husband pulak!! hehehehehhe

    Reply

  8. LIZA
    May 20, 2009 @ 12:16:13

    slowly la babe.. rumah i pon benda2 basic aje yang ada.. bila time nak beli itu ini memang excited la kan, tapi bila fikir balik kang nak mengemasnya kang dah satu hal😀 so terpaksa la hold dulu..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: