The day I nearly fainted

(pics courtesy ofhttp://blog.baliwww.com)

Mcm biasa, sebagai bakal pengantin no matter how bz or how tight your budget is, we must allocate our time to pamper ourselves kan? Itu la yg aku buat smalam. I set up an appointment at the usual place at 12pm for Body Pamper & facial. 

Since aku ni first timer, aku pon tatau la sangat what to expect. First pit stop was the Sauna Spa. Dah berkemban sume cukup, dgn confidentnya lepas minum air sket, aku pon melangkah masuk ke dalam portable steam sauna tu. I din know how long was I supposed to stay there, slaluenya aku tunggu green light je dari dorang. Rupenye I was inside for 20mins, bayangkan how drenched I was in my own sweats menitik2 bagai nak gila. 

After that, dlm peluh dok menitik tu I went to the air-conditioned massage room and had my so called aromatheraphy body massage which for me mcm tak bes langsung coz tak terasa langsung umphnya..tak concentrate langsung kat bahu aku yg dok sengal2 ni (aku pon malas nak bersuara..ingatkan dorang buat, rupenye tak buat). After that, naik plak atas massage bed untuk body rub plak..kali ni guna papaya polish rub utk hilangkan pape daki yg patut kat badan aku ni. Mmg dia sental abeh badan aku la..kiranya masa ni keje aku dok berguling-gulingan mcm dugong jela..jap meniarap, jap telentang..u know the drill la kan dgn kain batik tu.

Dah abeh sume tu, I headed to the jacuzzi room plak for my Milk Bath. Masa nak masuk bath tub tu pergh panasnya air..tapi takpe aku redah gak..tapi after 15min (I think?) aku dah start rasa rimas and wanting to get out from the tub a.s.a.p coz mcm wap dari tub tu and the mixture of cold and hot air tu dah buat aku rasa weng semcm la, which was so damn true coz when the girl called me to get out from the tub, aku dah rasa terumbang ambing dah..dah nak lose my balance. Tp aku buat dek lagi thinking aah..lantai licin kut?

Masa dlm shower rinsing off my body, I din feel awkward, rasa cam lega dpt rasa air sejuk balik ada la..tp once I got out from the shower and headed to the changing room to change attire for my facial treatment, mata aku dah start berpinar2 dah, dah nampak segala bentuk star and rasa changing room tu makin lama makin gelap. Aku dah cam aa dats it la..aku dah pitam dah ni. (This is the 2nd time in my ENTIRE life aku rasa camni, the first time masa zaman blajar dulu kalo Cik Wan kita ingat, aku penah pitam masa aku paksa diri aku puasa time aku demam panas kan..ingat tak aku nearly rebah kat toilet?) Haa camtu la aku rasa. 

Dlm dok berkemban tak tukar baju tu, aku terkial² jln sambil pegang dinding mencarik beautician who was waiting for me at the facial room. If I did not walk to the facial room and asked for a glass of water, aku rasa aku dah kiok dah dlm changing room tu huhu. Nasib budak tu ada and dia suh aku baring jap dlm 5min..baru la mata aku clear sket..kalo tak everything was blurred and grey je in colour. Aku dah biol, kepala berdenyut gila.

But after 5-10mins rest, I was ok and the facial continued. Aku rasa ni penangan panas-sejuk-panas-sejuk dat I went through throughout the 3 hours I was there at the spa pastu first time plak buat sauna dgn peluh menitik2 kuar plus aku tgh perut kosong time tu..yela bayangkan session from 12pm-3pm..pergh flat gak la aku dibuatnya. Apparently a customer the day before pon tingtone mcm aku gak, die mandi susu je tu pon tingtong. Tahla..cuaca kut?

Tapi overall the Body Pamper session (Sauna, massage, body rub, milk bath) was mediocre. Pegi skali cukup la..tak rasa penangan dia la for RM185. Facial tu add on je nak perabeh 30% diskaun voucher je. 

Ni pon arini rasa balik tingtong tu..dok berdenyut je pale ni and terhuyung hayang sket sedangkan tadi kuar utk lunch and utk ke surau je tu. Aih.

7 Comments (+add yours?)

  1. Ayu
    May 11, 2009 @ 18:26:49

    Dasatnyaa kak.. Bahaya lah, ni mesti la betul teori panas sejuk, panas sejuk tu, n masa sauna tu, bnyk fluid keluar (peluh), so u were dehydrated jugak la. Sebaik tak apa2.. Jaga2 kak.. Seram plak aku baca. Hehe..

    Reply

    • newlifenewbeginning
      May 12, 2009 @ 08:44:28

      Reena: tah tak rasa pon dehydratednya..ok je aku..huhu tp sal cuaca kut. tak best tang massage coz dulu aku buat kat okra spa, walaupun home based, environment pon biasa2 je tp d massage was so mantap compared to this place

      Ayu: hehe..tang fluid kluar byk tu yeah..extremely byk..takpe wa dah ok dah hehe..saje nak share je utk pembaca di luar sana, drink lots of fluid b4 pegi sauna😉

      Reply

  2. ~Reena~
    May 12, 2009 @ 07:28:56

    Dehydrated kot..And maybe sebab panas-sejuk-panas-sejuk gak kot.Dengan skang cuaca panas luar biasa lagi.Aku kalau kat luar ofis pun kadang cam pening2 sebab panas terik.Tak best eh spa session ni? Sabo je lah.

    Reply

  3. coffeeaddicts
    May 12, 2009 @ 09:24:43

    alalaaaa… kesiannye smpi nk terpengsan.
    sbb perut kosong juge dehydrate kot tu… thehehe.

    i penah jugak jd mcm u… part massage tu.org yg urut tu tak bersungguh2 pun.masa tu tak bersuara sgt sbb takot nanti ckp byk2 dia buat sakit plak kat badan kita.tp dh lepas pegi spa byk kali ni, i learnt one thing… kene ckp jugak kat derang tang lenguh sana sini sbb nanti derang akn stress kat situ.the last time massage that i went – that indo girl pandai sungguh.tak payah ckp byk… mana part yg dia rasa berbutir2 tu dia tekan kat situ smpi nk nangis di buatnya.tp bila kuar dr spa tu mmg rasa best je.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      May 12, 2009 @ 11:32:55

      coffeeaddicts: i tanak la p massage kat sana dah..wat facial je la cukup huhu. takpe qada nanti massage kat bali la camtu!

      Reply

  4. ~Reena~
    May 12, 2009 @ 12:57:22

    Haaa.Nanti pi Bali pi buat massage.Baru real.Hehe.

    Reply

  5. LIZA
    May 20, 2009 @ 12:21:23

    alahai kesian u.. maybe betul la it’s either dehydrated ataupun u tak biasa sebab kejap panas, kejap sejuk.. before i kawen dulu i tak pegi pun spa babe. tak kuasa.. hahahahahaha!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: