Planning for..honeymoon!

Skang ni malas nak pk pape pasal wedding, nak concentrate on honeymoon je. 

Lepas dapat komen dari Didiz pasal Bali & Pak Isme tu, terus aku dpt semangat baru nak research on Bali. Dok copy and paste info from various websites and blogs regarding Bali, sedar tak sedar dah 20 pages aku paste. Huhu. Juling dah bijik mata. And then, memandangkan aku ni mmg fail berbicara dgn org Indon ni, aku tak reti nak ckp mcm dorang and tak paham sgt loghat dorang..aku serahkan keje ni kat Mr Fiance utk communicate dgn si Pak Isme ni hehe. Kiut gile I tell u baca communication dorang dlm email. Kalo ckp Bahse Indon, Mr Fiance pass la..cuba suh ckp BI..huhu hancus.

Tp kitorang tak sempat dpt d beloved Pak Isme, he’s already taken by some tourist during our stay there, tapi kitorang request a Muslim tour guide gak senang utk carik tempat mkn gak nanti kalo tak, tak pepasal kene mkn babi guling huhu.

This is the tentative itinieary received during our stay there. Packed gile, even on my birthday! the ones highlighted tu tentative lagi, tak sure nak proceed or not depending on the relevance of the place. Pasal outdoor activity tu, kitorang tgh tanyakan harga dulu. If affordable, kitorang maybe proceed. If not, tade la kut. Teringin nak p Dolphin Tour😦

11 juny 2009 IDR 150.000

*Pick up di airport at the time

*chek in di hotel..

*berangkat ke jimbaran untuk tengok sunset sambil dinner di sana seafood di atas pasir pantai jimbaran ini saya namakan(Romantic sunset dinner)

*Jalan 2 di sekitar hard rock.. 

12 juny 2009 – Start at 8.30 am IDR 350.000..full day tour

*ubud(on the way to ubud,kita tengok batik maker,silver smith,painting)

*tegalalang(rice terrace)

*kintamani(volcano,batur mountain,lunch)

*bali coffee(proses pembuatan bali coffee) 

*tampaksiring(Tirtha empul temple)

*planet holywood 

*dinner

 13 juny 2009 start at 8.30am full day tour IDR 350.000

*barong dance

*bedugul(ulun danu temple,beratan tasek)

*buyan&tamblingan lake)

*Taman ayun temple(mengwi)

*Tanah lot(sunset)

*dinner

 14 juny 2009 start at 9 am full day tour IDR 350.000..

*tanjung benoa(pantai yang terkenal dengan aktivitas airnya seperti:banana boat,parasailing,pulau penyu,jetsky,diving.snoerkling,flyfish)nanti bole main di sini,,kalau ada yang minat,,bole book lewat saya nanti akan saya bagi harga yang special/discount price dari harga publishnya)

*nusadua beach 

*Garuda Wisnu Kencana Culture park

*Blue point/suluban beach

*Uluwatu(sunset and kecak dance)

*dinner

 15 juny 2009 free and easy di hotel..

 16 juny 2009.start at 12 noon sekalian chek out IDR 200.000

*lunch

*monument bom bali

*shoping di KHrisna(pusat oleh2 bali)

*discovery shoping mall

*tiba di airport at 4.30pm,sebab flightnya pukul 6.30pm

 untuk airport taxnya IDR 150.000/person..

 itulah itineary yang sudah ku berikan ke bapak serta harganya,,itu RUPIAH(IDR)..

 harga itu sudah termasuk car aircond,petrol,driver,parking fee,mineral water..

 kalau ada yang di tanyakan silahkan tanya ke saya..

 terimakasih

 wassalam

isme

Tadi check currency kat http://www.xe.com.

1 MYR = 2975.36 IDR

Hmm, kalo betul la kitorang buat all of the above, total cost dlm RM470 gak. Byk gak tu kan? Nak filter, tp tatau nak filter ape coz mcm nak pegi sume je tempat hehe. 

Ongkosnya mau carik di mana ya pak? waduhhh..bikin kepala gue pusing~!

12 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Apr 23, 2009 @ 19:58:04

    Murah la tu tak sampai RM500.Selamat berhoneymoon nanti!

    Reply

  2. cik wan lesung batu
    Apr 23, 2009 @ 20:04:12

    jimbaran tu mmg sgt sweet tpt die.. mmg sgt romantic🙂

    Reply

  3. Naja
    Apr 23, 2009 @ 22:00:11

    Selamat Beromantika ye cik Mieza..

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 24, 2009 @ 08:44:54

      Naja: lambat lagii..amik mood dulu!

      Wan: uik..how u know?ko taknah p bali kan?tp mmg pun romantic..takpe2 jejak kaki sana dulu baru tau hehe

      Reena: ahaa..tapi ingat nak bwk 1k je sorang..huhu. tatau cukup ke tak dgn souveniers lagi sume.

      Reply

  4. didiz
    Apr 24, 2009 @ 11:48:44

    kalau certain-certain tour guide.
    harga yang u dapat 1 hari ialah sekitar 400 ke 450ribu rupiah (full day tour).
    standby juga tiket-tiket utk masuk ke temple-temple yg ada.

    lunch at kintamani, sorang 60 ribu rupiah + 21% tax, around 73 ribu rupiah.
    hari yang u all free and easy tu, sewalah motor, sekitar rm15-20 sehari. Merempit sekitar area kuta, bali. Boleh hon orang sesuka hati🙂

    Reply

  5. FifiAmkhaiz
    Apr 24, 2009 @ 11:50:03

    mieza!! bali mmg best.. i gi last 3 yrs masa study+part time. dpt je duit part time terus gi bali hahahaha… i bawak 1k je that time, mmg cukup laa.. tak termasuk transport & hotel. tp kat sana sempat lagi cucuk atm ;p just in case la kan, u activate ur maybank ke so that u bole guna atm card for emergency there😉 who knows kan?
    anyways, hope u have a great honeymoon nanti!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 24, 2009 @ 13:27:12

      Fifi: ahaa tu la dia, dpt tips gak pasal atm card tu, will do dat just in case tak cukup duit hehe..who knows kannn..

      Didiz: aaa another tip lagi from u! hehe u jgn bagi idea moto2 ni, hubby-to-be ni HUGE FAN of harley davidson huhu..tp takpe will consider it too. thanks again!

      Reply

  6. cik peah
    Apr 24, 2009 @ 13:59:54

    waduh2..aku ngak ngerti sepatah haram pun dong,,muahahaha,…cuma satu je yg aku paham,.,,which is honeymoon…hehehehe..ishhh,…tak sabo laks..aku pon nak kawen gaks..

    Reply

  7. diamante
    Apr 25, 2009 @ 01:04:14

    aku pun ada survey jugak..g bali jugak nanti..all covered rm1400/pax (8 ari 7mlm) dok kat 3 hotel around bali (lovina, ubud and kuta). aku tour 1 bali sampai ke nothern part. if nak tgk itenerary email aku..nanti aku forward. Ini termasuk dok kat hotel ada dolphin and dolphin tour😛

    Reply

  8. dato'k
    Apr 25, 2009 @ 08:26:50

    nk naik harley nk naik harley..hik2 tp mhal meh😦

    The Most Reliable & Complete H-D Rental

    TYPE OF BIKE ONE DAY (24 HOURS) 8 HOURS Min charter 4 hours

    FXDB
    Dyna RP. 1.150.000,- RP.800.000,- RP. 600.000,-

    FXSTC
    Softail RP. 1.400.000,- RP.950.000,- RP. 700.000,-

    VRSCB
    V Rod RP. 1.200.000,- RP. 900.000,- RP. 650.000,-

    FLHX
    Touring RP. 1.7500.00,- RP. 1.300.000,- RP. 900.000,-

    TFLHR
    Touring RP. 1.750.000,- RP. 1.300.000,- RP. 900.000,-

    Reply

  9. cik wan lesung batu
    Apr 25, 2009 @ 17:07:27

    jimbaran ? camne aku tawu, aku pn tgk tv gak ;p heheheh

    ko n kerul merempit di bali… menariks tuh!!! cam suwit aje… =) x yah HD, moto kapcai pn ok pe ;p

    kurang2 kan laa isi kandungan luggage masa g… ;p kang balik, penuh mende lain lak… ;p

    kalo tekak ko jenis cam aku yg x lalu mkn masa kt bandung dlu, maka disarankan bwk laa megi ke, jajan2 ke… even milo kotak kt sana pn x bes laa =( tp kalo ko jenis sng mkn, then x de mslh dah…

    Reply

  10. newlifenewbeginning
    Apr 27, 2009 @ 09:14:57

    Peah: heh bukan ko sorang je yg tak mengerti, aku pon

    diamante: uih besnya ko punya pakej tu, takpe nanti aku email, saje nak survey harga mana nak tau affordable ke bole try🙂

    Mr Fiance: moto kapcai cukup la!

    Wan: heheh..ko jgn tatau beg ape kitorang baru beli, aku rasa dok 2 minggu kat UK pon bole kut dgn beg tu haha. pasal tekak xlalu tuuu, betwen u and me aku rasa aku lagi memilih makan kan? tapi tatau la coz kitorang dah mintak tour guide utk tunjuk tempat2 yg halal kan so hopefully tekak kitorang ok kat sana

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: