Indah khabar dari rupa

So. so. devastated!😦 tatau nak ckp camne dah. 

Tu la padan muka tangan gatai sgt

  • Niat suci murni ari ni sebenarnya was to surf on things to do in Bali. Tak bebetul belek lagi, tp masa aritu kat FB tanye Redang/Perhentian/KK/Singapore which is better, bukan main surfing nak compare which is best. Pastu arini tangan menggatal nak p tgk review hotel yg bakal kami menetap selama 5 malam di Bali, tp bila baca the reviews..I was so dissapointed tahap nak nangeh pon xleh kuar airmata huhu.
  • Tahla..90% of the review was dissapointing about the condition of the room, the food, the overall ambience. I can close one eye on all of these if it is just a weekend gateaway, if it is located in Msia, if it is not for a special occasion. Bloody hell, it’s my honeymoon ok! Mr Fiance tried to pujuk me, said that kitorang bukannye nak spend 24/7 in d room,  we’ll be going in and out pon..but stiiiiiiiilllllllllll, I want to have dat special feeling u know bile balik bilik rasa cam aaaaaahh bukan Arrghh!
  • 4 star konon! urghh why laa..why!! tapi yg peliknya nape hotels in Indonesia are not as up to par as Malaysia’s hotels ek? Seriously masa I went to http://www.tripadvisor.com and searched for hotels in Malaysia, 90% of the reviews were very promising for each hotel but for Bali, setiap hotel mesti ada mixed reviews. Yang bagus, terlebih bagus. Yang teruk, teruk bebeno. Saiko laaaaaaa.
  • Aku jadi emotional ni bukan ape, I have had this experience before at London somemore. 5 nights stay gak, my dad book a 3 star hotel je, 4 star tak mampu la kat sana wif d exchange rate. U know what we got? A room in the basement, bila tgk tingkap nampak tapak kaki org dok berjalan kat pavement, we had a toilet as small as the standard room in First World Hotel @ Genting, pastu takleh shower lelame coz nanti air akan bertakung and melimpah kuar. Breakfast was damn awful, everyday we are only served with toast and scramble eggs. Sigh and tu la..we spend most of our times outdoors but yet when we come back..tu la perasaan berat ati, sedey, tak puas ati sume ada😦
  • Hmm xleh salahkan Airasia, mmg ape dorang promote tu betul. Xleh salahkan aku gak coz I was looking for a hotel that was strategic to Kuta and the main attraction and our budget was a maximum of 2K and dis hotel fitted the criteria. I din go to the extend at that time to really read the reviews on it coz when the word Holiday Villa & 4 star pops out, you’ll indirectly have high expectations kan?
  • Nk carik hotel lain? cannot..sah duit burn kan coz we booked the hotel and flight together with AirAsia😦 jangan tanya aku la hotel mana kitorang bakal duduk nanti..sedey nak jawap. Pfft

How to sedapkan hati?

  • Apa yg best kat Bali for us to look forward to if what we are about to face in regards to the hotel will be true?
  • Makanan kat Bali ni cam kat Singapore ke? You have to ask what is halal and what is not ke most of the kedai makan is halal?

Tension dgn bunting kahwin

email2hamiza

Dis was the draft received a couple of weeks back untuk bunting nanti, mamat tu suh la kitorang confirm between design A on the left or design B. Aku ckp nak design A, tp nama tu betuikan sket coz ada H kat ujung nama aku tu. Masa awal² mamat tu mmg ada ckp gambo takkan secantek kat pc coz dis pic was taken using a digicam bukannya DSLR yg dia punya resolution tu cantek. Aku ckp takpe, sokay..tu tak penting. 

Tapi masa kitorang collect bunting tu last weekend, aku punya muka dah jadi cam org kena panau hang tau tak? merah je keliling muka aku, kat forehead, kat pp kat dagu..aku cam ehh awat muka Mr Fiance ok, tp muka aku cam suwey je? dorang kata pixel problem..tp kalo pixel problem and ko stretch muka aku ka apa ka, takkan xleh diphotoshop kut? dorang kata kat PC ok tp bila print jadi camtu..aku still cam iskkkkk..ye ke? coz muka Mr Fiance sama je, awat muka aku jadi cam ugly duckling je? aihh..

Mr Fiance konon nak pujuk ckp alaa..org takkan tengok punya nanti,  buat syarat je pun bunting ni. Dia bole la ckp camtu dah muka die encem, tp aku? Aih. Nasihat aku..dah sampai wedding aku, jgn tengok muka aku kat bunting ni..mengeerikann!

16 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Apr 20, 2009 @ 12:03:08

    Huishhh..Sabo-sabo..

    Nanti qada’ balik check in hotel best2 kat Malaysia, ok?

    Reply

  2. cik peah
    Apr 20, 2009 @ 13:42:31

    sabaq2…sabaq tu separuh dr iman…

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 20, 2009 @ 13:50:58

      Cik Peah: aku dah tak reti nak ngamuk cam stail dulu2 kat maersk..huhu nak sebut babi dlm ati tadi pon cam tak terlintas laks..huhu takpela aku dah release tensen masa lunch tadi..

      Reena: mmg pon….kalo betul tak bes hotel tu, confirm aku qada balik p Redang ke Perhentian..cuti2 msia laie baguih

      Reply

  3. coffeeaddicts
    Apr 20, 2009 @ 14:12:07

    alalalaa… kesiannya!
    Takpelah… maybe by the time korg p nanti hotel tu dh upgred kn service derang ke hapa… who knows?! hehehee… sabar deh.
    tapi kan kadang2… even tempat tak best, tp kalau kite p with a very good companion… it will be great trip too.

    Reply

  4. Diahlicious
    Apr 20, 2009 @ 14:38:30

    makanan kt bali tak byk yg halal coz most of them are hindu so becareful ok.cari yg betol2 ade lambang halal.rasenye hotel kt sana seme cantik2..x kesahla 3 star or 4 star.my frens yg pegi sana pun ckp hotel cantik gile eventho very cheap so dun worry..it wont be as bad.bunting tu org x tgk sgt.yg penting pengantin mestila lagi lawa dari bunting tu kan..hehehe

    Reply

  5. Ms.Silent
    Apr 20, 2009 @ 15:22:09

    ala….jgn la tensen sgt…anyway…people are getting more excited to see u atas pelamin tu..bukan di bunting! he he he getting all the preparation done is so…..much menyakitkn hati..klw tang yg best tu…best la…klw tang yang xbest….sumpah seranah je nak kuar…

    ape2 pon…atleast overall dah hampir complete kan….okla tu….tunggu tang kami plak yg xsettle2….he he he

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 20, 2009 @ 15:27:10

      Ms.Silent: hehe kata perfectionist mmg lor kena tensen gak. kalo tak, sah2 wedding tu cam ala koboi je betui tak?

      Diahlicious: erm tu la dah agak dah cam kat Singapore..I am hoping dat wat u say abt the hotel is true..huhu hopefully kitorang bernasib baik la bulan 6 ni..redah jeeeeeee

      coffeeaddicts: dahla my bday also falls during the honeymoon period tau! kalo sume tak besh, jawapnya monyok je la muka sepanjang my stay there huhu. pening pale mr fiance kang..eh time tu dah jadi hubby dah hehe

      Reply

  6. farah
    Apr 20, 2009 @ 16:00:15

    kat bali nk mkn mmg kena was2 la,kan sane ramai penganut hindu..so,hati2 ye

    psl bunting mayb ur face jd mcm tu sbb reflek clr baju pastu kena plak dgn printer diaorg yg hampeh,jd la mcm tu

    Reply

  7. Ayu
    Apr 20, 2009 @ 16:30:17

    Saba la Mieza, nasihat aku, ko jgn concentrate pd benda2 kecik mcmni, sbb nanti ko akan rasa down sgt2 n tak enjoy majlis n honeymoon. lebeh baik ko pejam mata je n senyum abes2an. dgr la ckp aku, nanti ko jugak nyesal. sbb dlm gmbar muka cam hape je xbley nak senyum. hehe.. ai penah kena dh dulu..

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 20, 2009 @ 17:12:52

      Ayu: dok sabo bebyk ni..ni cam ckp pasal experience masa ayu tunang je heheh. i can smile, i am able to kewl down, tadi dah kewl down dah p surf carik things to do, ada gak baca blog org msia yg p bali dok kat hotel yg sama wif me tp tadak pon dia cite pasal keburukan hotel tu..(nak sedapkan ati je ni huhu)

      Farah: yup2, dah carik dah list kedai halal kat bali..senang sket nanti. pasal bunting tu yelakut..maleh nak pk sampai ke lubang cacing.

      Reply

  8. AM
    Apr 20, 2009 @ 17:39:38

    alaa janganla sedih-sedih.

    selalunya AirAsia nya hotel choices tu memang kurang best sikit. then again, takyah percaya sangat reviews. make do with what you have and enjoy your honeymoon, tau! ke mana2pun, kalau dengan orang tersayang, mesti best-lah!😀

    the bunting looks okay to me. perhaps the end product kot yang tak okay, ya? tak apa, orang bila dah sampai majlis, nak tengok pengantin dah, tak peduli sangat dah kat bunting tu.

    percubaan memujuk hati saudari di petang hari🙂

    Reply

  9. didiz
    Apr 20, 2009 @ 20:01:33

    salam. hehehe, jangan terbawa-bawa dengan kesempurnaan dengan hotel Wina Holiday Villa tu, enjoy ur time there dengan husband lebih baik untuk difikirkan. Standard di Bali, kalau 4 star rupanya macam 3 star. Kalau 5 star rupanya macam 4 star. Saya suggest, last day u check-in hotel-hotel baru disekitar Bali. Duduk dibilik tak ada apa yang best. Berjalan-jalanlah.

    Kalau belum ada tourist guide, contact pak isme tu asap, make sure dapat tour guide pak isme juga, bukan kawan-kawan dia. Sebab pak isme peramah dan mudah bawak sembang. Cakap je Pak Rushdi recommend. Dia mesti kenal, sebab i dah 2 kali guna servis dia.

    Saya ada reply ur question at my blog. Check out. Breakfast kat wina halal and best part… orderlah makanan banyak mana pun, halal, tak pening kepala nak pi cari. 3 hotel di Bali yg approve halal, Wina holiday villa, Dwingkara holiday villa and alam kul-kul. (alam kul-kul not bad juga, tapi jauh skit kalau nak berjalan-jalan di street kuta).

    got KFC ayam + nasi yg sedap. Cuba. Appreciate ur time there. have fun.
    Jangan lupa pergi tengok Barong Dance, Kechak Dance di Uluwatu, Sunset Dinner at Jimbaran (watch out, harga agak expensive), Tanah Lot Temple, Tampak Siring (tirta empul), lunch di Kintamani with best view, bargain harga di Ubud Art Market, tapi kalau nak borong, suruh pak isme pergi Denpasar kedai Krishna (harga murah2). Remember to nego 50% to 70% kalau membeli dari kedai2 street bali nie. Simpan 150ribu rupiah sorang untuk bayar cukai di airport nanti. Pesan kat suami jangan pakai tali pinggang on the way balik, sebab nanti dia kena buka tali pinggang tu utk scan… 2 kali dihadapan khalayak ramai. Avoid buying di airport without receipt.

    beli aroma terapi on first day (jenis bakar ke, jenis colok ke sama je) beli kat Sogo tingkat atas sekali. Kalau sempat beli instrumental bali (nature sound with piano) memang rileks dan damai.
    🙂 i miss bali, nak pergi lagi.

    Reply

  10. didiz
    Apr 20, 2009 @ 20:06:47

    don’t ask orang bali makanan halal atau tidak.. sensitive to them.
    just ask makcik yang jual tu orang mana… kalau orang madura atau lombok biasanya islam and halal.

    ooohh lupa, try nasi ayam wong solo, harga berpatutan dan sedap. Macam nasi ayam penyek juga.

    place to visit
    uluwatu
    tanah lot
    ubud
    kintamani
    ulu danu
    kuta street shop
    tampak siring
    batik factory
    beach / surfing
    ubud,

    jangan lupa tukar ur atm tu atm plus, servis tu ada di mesin ATM, buat kat malaysia, nanti boleh cucuk duit kat mana-mana atm di indonesia. Kalau emergency boleh pakai.🙂 bank mandiri dan lain-lain, janji ada logo MEPS, Bankcard atau ATM plus, semua buleh.🙂

    Reply

  11. Naja
    Apr 20, 2009 @ 22:29:36

    Sabar jer la..Me oso nangis bersungguh2 sebab my invt card ok jer masa mock up, end up biler print..Ah sungguh takbleh terima tp my fiancee ok jer..takpe la banner tu nanti gantung tinggi2 supaya orang tak telek muka u dekat2..dari jauh sure cun jerk kan tak nampak pixel pecah2 tu..

    Btw..hotel ni kdag tak leh caya..kadang in the net mmg gedabas cun..tapi biler sampai alaa cam biasa2 jer kan..tp kalo dah dekat dengan Kuta tu kan mesti ok jer kot..Doa yang bagus2 saje k!

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 21, 2009 @ 09:10:27

      Naja: org laki die mmg kewl sket tang tu..hehe kite je pompuan yg emo2 sket

      didiz: THANK YOU SOOOOOOOOOOOOOOO MUCH FOR ALL THE INFOS!! tak sesia i p google carik sape la org msia yg penah dok kat hotel tu and bercuti kat bali hehe..gile byk infos tahap i kene copy paste and print out ni hehe..at least there’s something good abt the hotel..it’s halal hehe and oh baru la gue paham pasal rating star tu..no wonder la. thanks on pak isme gak..nanti nak suh Mr Fiance kontek dia je la..men to men talk haha. ehh if anything else i need to ask u, i ask u lagi ek..thanks a lot!!

      AM: hehe tu la lesson learnt, belek hotel review dulu to have at least a glimpse on how the hotel is rather than main terjah je..huhu

      Reply

  12. Desi
    May 14, 2010 @ 00:39:30

    As far as I’m concerned Indonesia has many luxurious hotels way better than the ones in Malaysia. In Bali, you can find them in Nusa Dua, Kuta, Ubud, and even in some remote places. If it’s not the case, how can many world renown celebrities love to spend their time in Bali? The problem is whether you have and willing to spend the money or not, of course we only get what we pay, right?🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: