Alkisah kidal saya

Tersenyum aku bila baca artikel ni.

Tak sangka pon ada Persatuan Kidal Malaysia hehe, and a left handed convenience store selling left handed products and nanti in August ada Left Handed day dekat OU!

Haha. Bangga gile siot jadi org kidal ni.

Tapi mcm kata artikel tu, it is difficult to be a lefty in a world dominated by righty (huhu is there such word? belasah je la)

Aku paling terseksa masa kat sekolah rendah, especially masa Pendidikan Seni. Ya ampun, nak nangeh aku if aku terlupa bwk scissors sendiri and terpaksa guna scissors provided by the school because usually kedai kooperasi tu jual yg scissors kaler silver tu, yg bapak² guna nak cabut bulu hidung tu hehe. I cannot use that scissors. BIG NO NO. But then even the scissors that have a plastic coating tu, pon sometimes I cannot use, coz mata gunting tu cam the other way round. Serious shit xleh potong kertas warna, manila card, pape jela..nak nangeh dibuatnya. Sometimes terpaksa suruh org lain potong kan.

Pastu, I have a problem in drawing a long straight line especially using long rulers. Aku cam kena pusingkan kertas tu (like bukan ada beza pon atas ke bwh kertas tu kan?) lepas tu cam kena letak titik at certain points at the paper nak make sure yg line aku bakal lukis ni is straight. I tell u, 99.99% it won’t be straight hehe. So, kalo dpt hadiah yg wrapped sendiri by me, tengok je la hasil potongan aku..haha.

Mcm biasala bila menulis, buku or kertas kena slanting sket. I don’t have a major problem in writing, like some of my lefty friends siap kena terbalikkan buku or the book has to be at a 90 degrees angle, aku takpe lagi. A lefty’s handwriting can be comot or can be kemas. Tade in between huhu. Pastu, a pure lefty kalo diorang tick, it will be the other way round. Kiranya simbol Nike yg terbalik la. Aku punya bos skang a lefty, dia buat terbalik, aku tak. Dari kecik sampai skang I don’t do the terbalik sign.

Hmm..jgn gelakkan saya bila saya diarah utk memotong cili/kacang buncis/kacang panjang secara serong. Aku bole menangis pasal aku tak reti and tak bole buat. Kalo buat pon, tak panjang and cantek mcm kite slalue nampak kat kedai makan tu, coz I cannot handle the mata pisau. Dia cam..tah terpeleot sket. huhu. Mak aku slalue gelakkan aku tang ni. Aih. seksa aku.

Makan seperti biasa, sudu di tangan kiri, garpu di sebelah kanan. Kalo makan western je betul, garpu di sebelah kiri, knife di sebelah kanan. Kalo guna tangan, of course la kanan ye.

Mungkin la org label kami ni pengotoq kan..dahla lefty, cebok pon pakai tangan kiri. Huhu nak buat lagu mana..sudah ditakdirkan kami sebegini.

Tapi org kata lefty terer main bowling. Sampai ke arini aku takleh buktikan teori tu. Ngee.

I’m the only one in the family who is a lefty, my parents and my bro are right handed. The next person I know who is a lefty in my family is my cousin’s daughter and my grandmother’s cousin. Jauh tu..so its not really related to genetics, Tuhan randomly pick kut hehe. Luckily my parents are not the type yg akan katuk2 tangan aku if aku tak tulis using my right hand. They have tried to persuade me to write using my right hand masa zaman tadika dulu, tapi mmg nampak sangat everything that I do is always using my left hand, so they just let me be as it is sampai la ke saat ini. 

So, memandangkan i’m the only one in the family yg lefty, bile bab menggosok baju guna ironing board ni, kalo nampak board tu dah diterbalikkan with the iron on the left hand side instead of the right hand side tu, keje aku la ye..huhu.

Papehal pon i’m unique and i like it!🙂

6 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Apr 14, 2009 @ 12:40:13

    Haha.Part makan dengan tangan tu aku tak tahan nak tergelak.Nasib baik tetap makan dengan tangan kanan.Hehe.

    Tapi kalau bab pengotoq, bukan kira tangan kiri atau kanan.Kalau dah pengotoq tu, pengotoq jugak tak kira tangan apa pun.

    Ishk..Sesetengah gunting, yang tak kidal pun cam seksa nak guna, inikan pula kidal cam hang.I can’t imagine la..

    But yeah..Lefty are unique!🙂

    Reply

  2. coffeeaddicts
    Apr 14, 2009 @ 13:45:04

    my elder sis is a left handed.
    actually i like looking at people yg tgh menulis ngan tgn kiri – specially laki.hahahaa… tak tau napa!😛

    i dont recall if my sis hv problem handling gunting ke hapa… i dont think she has that issue.
    but then my mom penah kene katuk tgn dia ngan my late grandpa sbb tulis tgn kiri.so dia bljr la tulis guna tgn kanan… but still dia buat kerja2 byk pakai tgn kiri.

    ohh saya main batu seremban dan badminton pakai tgn kiri… tak tau napa😛

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 14, 2009 @ 14:01:09

      reena: hehe yer..makan dgn tangan tetap tangan kanan ye..tak hingin pon nak guna tangan kiri hehe, lain la kalo mkn kuih yup aku pegang guna tangan kiri

      coffeeaddicts: dat shows ur sis is not a pure lefty..like me kut. and my bos laki, die kalo tulis, buku confirm 90 degrees pastu tangan dia pon cam bengkok sket, tak reti nak explain hehe

      Reply

  3. xeea
    Apr 14, 2009 @ 20:46:47

    wah.
    tak sangka pulak susah jugak jadik lefty ni, kan.
    nak kena ada gadjet yg specially made for lefty.

    kalau guna mouse komputer, tade masalah ke? huu

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 15, 2009 @ 10:15:20

      xeea: hehe mouse ok, pasal dah biasa kut, i think if i play the guitar pon sama cam righthanded coz dah penah main violin the rigthanded style.

      Reply

  4. dynamaisara
    Apr 05, 2010 @ 11:02:39

    saya pun kidal juga..mcm mana nak join club tu ye?

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: