Dah bole kawin dah..

Aku baru je balik dari Penang smalam. Lesu tak hilang lagi, bahu pon dok sengal je ni walaupun bukan aku yg drive tp tetap penat which reminds me, dah lama tak menyinggah Okra Spa masa buat body massage dulu, skali google tengok tutup sampai 2010 daa..sabo je la huhu.

Proses permohonan kahwin

Anyways, the interview with the tok kadi dah setel! yeay! Dis is a snapshot of the topics that I had to stadi. Excuse the contengan kat tepi² tu ye, biasala..mode student dtg balik kena jot down some points hehe.

p1020535sejak keje ni, tulisan aku dah jadi makin hodoh even when writing little bits of notes..dah tak kemas cam dulu

anyways, rewind balik proses permohonan kahwin tu..

  1. First and foremost, do ensure that your partner (referring to pengantin lelaki) has completed his form and he has passed the original forms to you because you will be submitting the forms to the tok kadi.
  2. From my experience, especially korang yg keje luar dari hometown tu, bagi nombor tok kadi ke org kuat masjid ke to your parents so that they can set an appointment with these people. Masalah sket dgn aku last weekend was that my dad didn’t set up the appointment dgn org masjid. Die nak main redah je smayang fardhu kat masjid and amik pengesahan dari saksi. It’s not that easy my dear..especially warga Penang ni. Dahla saksi kena dari Pegawai Masjid/AJK Qaryah/Pengerusi Qaryah, xleh sebarangan org. At first kitorang satu family terpaksa p smayang kat masjid tu coz my dad wasn’t sure whether I had to tag along ke tak. Smayang maghrib takde org, isyak baru je sorang ada. Kena dpt lagi 2 more signatures utk Pengesahan Anak Qaryah (this happens if the address on your IC is different from your Qaryah), last² my dad kene dtg d next day utk smayang subuh plak to get the other signatures. Bayangkan..tsk.
  3. Disebabkan ada another gurl from my housing area will be having her akad nikah and kenduri on the same day as mine, my mum dah gelabah and started calling the tok kadi to book him huhu. When I called the tok kadi, he said “takpa, set tarikh and timing tu bila temuduga” tapi rupanya bole book before the interview. Nasib dat gurl akad in the morning and mine at night. Kalo clash? Nayaa..
  4. Negeri² yg ada interview tu, sila la study ye. Sometimes kita take for granted je cam ooh tahiyat je, doa qunut je. Tp bila kita baca balik baru kite tersedar cam ooh slama ni aku dok baca kut ni, tp rupanya kut tu. Aku ada tertinggal ayat ni rupanya haha..biasala kalo baca doa qunut dlm keadaan mamai, pepaham jela.
  5. Warga Penang kena byr RM5 masa nak serahkan borang tu, according to Jabatan Agama Islam Penang surat kebenaran kahwin kena amik 7 days after the process is done, tp masa aku interview tok kadi tak ckp pape pon. Dia just ckp jumpa masa ari akad tu je..huhu takpe nanti aku dabel cek balik.

My interview lasted 15 minutes only compared to the gurl before me, she was in the room for about 30min. Jenuh menunggu. Like I said, kita sometimes take for granted tang tahiyat sume tu kan..main baca je, tp depan tok kadi ni tajwid kena betui ye. Yang dipanjangkan kena panjangkan, yg ada tanda sabdu tu, diemphasizekan..huhu aku tang sabdu tu aku kene tegur gak la..ahaks tp harakat and what nots sume beres. I was asked the ones yg ditanda dgn (*) tu, pastu I was asked to recite the Doa Qunut, fardhu wuduk, rukun nikah, tanggungjawab isteri, rukun islam, rukun iman and lastly yg kalo ada masalah keluarga tu. Yang penting..LULUS!

Fitting baju

Ape lagi aku buat kat Penang ek? Haa fitting baju! Baju sume ok, cuma kene kecikkan lagi hehe nasib kecikkan bukan besarkan ek. Cuma Mr Fiance tak dpt nak fitting coz ada a few things yg tak lengkap. 2 weeks before the wedding nanti kitorang ada full fitting dgn makeup and accessories skali. Kasut kena carik sendiri for akad nikah and the kenduri itself. I have to find an off white and brown heels coz tadak size hehe..shoe shopping time! aku ni dahla tak reti pakai pointy pengantin shoes, i prefer peep-toe. Belasah je la nanti..

Qada makanan sedap!

Pictures taken at JKrust located at Kiosk@Bertam, very close to my housing area. Kitorang mmg suka sgt makan pizza kat sini, wayy better than Pizza Hut and Dominoes. Eventhough the pizza is cute and small and it’s just a small kiosk by the roadside and the Garlic bread mungkin la xdpt kalahkan Pizza Hut punya but at least it’s something.

p1020521

Garlic bread

p1020522

Fries

p1020523Waffle and ice cream

p1020524Penang Seafood Pizza

p1020525Chicken Tandoori Pizza

Dekat Kepala Batas ni ada kedai jual barang borong, especially utk peniaga kedai runcit la. So, kalo sesape nak beli chocolate ke sweets ke keropok, berlambak kat kedai ni..sesuai gak utk org yg nak wat kenduri kawin. Since kitorang tade mende nak wat sgt kat umah, kitorang dah isikan the sweets nak kasi kat budak² nanti..

p1020519

Memandangkan harga kat kedai tu lebih murah dari Tesco Extra, Mr Fiance decided to buy the sweets from here for his side plak..borong abeh sampai org tu tanya “nak bukak kedai ka?” huhu..dak aihhh..kalo ada sesape nak, bole je aku rekemen or tolong belikan hehe..sementara aku asyik p mai p mai balik Penang ni kan.

p1020529ape lagi ek nak beli? 

p10205261barang2 yg ada atas meja tu yg berjaya dirembat oleh Mr Fiance..aku tumpang biskut dlm balang and Ribena jek hehe

p1020530nak amik ke tak..kopok kat tepi tu nampak menarik, Chipsmore plak kat blakang

p1020531

p1020532ada byk choice..kalo sesape berminat, sila bagitau huhu

kitorang bertolak balik dari Penang around 11am camtu..4 1/2 hrs later, sampai la kat Shah Alam yg membosankan ni..huargh ngantuk.

11 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Apr 07, 2009 @ 12:23:29

    Yang interview ni kan, macam mana depa tentukan kenegerian tu? Tgk ic or surat beranak?

    Weeiiii..Nampak sedap gila pizza dan garlic bread tu.

    p/s: Mana Penang food aku? Haha.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 07, 2009 @ 13:31:51

      Reena: kenegerian tu ikut alamat IC. tapi kalo nak ikut stail Aida, maleh nak balik hometown nak buat kat tempat ur residing now, kene guna borang permastautin la..penang food hang tadak la..aku tak p pulau pon hehe

      Coffeeaddicts: nasib baik u dpt byk pertolongan, kalo tak mesti terkial2 punya, dahla johor and penang punya process is a bit complicated kan? mmg i lega gila dah setel part tu..abeh interview senyum lebaarrr je i hehe mcm yeayy bole kawin dah!😀

      Reply

  2. coffeeaddicts
    Apr 07, 2009 @ 12:58:09

    for me since i bermastautin kat penang ni, org pej agama kata p cari any wakil rakyat/ketua kampung.nasib baik wakil rakyat tu duduk tak jauh dr rumah,dpt la sign dia.
    pastu dia siap bgtau lagi kat mana peg masjid/ajk Qaryah kat mana.takdela terkial-kial nk p cari kat mana.

    btoi…. btoi…. time interview tu derang suke je nk kenekan part tajwid.tulaaa… kite suke take for granted kan… kadang2 Al Fatihah pun tak lepas kalau tak baca betul2.

    musti lega gila bila part borang+tok kadi dh settle kan?!
    another big chunk in the list dh boleh crossed out😉

    Reply

  3. FifiAmkahiz
    Apr 07, 2009 @ 14:28:28

    yeye da bole kawen! thehehee…

    Reply

  4. dato'k
    Apr 07, 2009 @ 18:02:32

    ish2..mmg mura kt png truih trang guer kata..choclairs kt sni tesco dlm balang ada dkat rm16 sne rm12 jer..mana tk rembat cm nk buka mini kdai jajan kt uma huhu..sal borang tu kalo bole setelkn 2 bulan b4 kawin lg sng sbb kalo preparation kt uma bagai nk rak ker apa ke skali borang tk siap / tk book kadi lg nnt haru biru dbuatnya..

    Reply

  5. Miss. Silent
    Apr 08, 2009 @ 08:57:47

    wah….dah settle rupenye…hmm….me still terkapai2 xtau nak pakai baju ape…nak bagi favour ape…adoii..!

    another 3mths to go…and i still dreaming about smthing yang mustahil..!

    benci benci!

    he he he

    Reply

  6. ~Reena~
    Apr 08, 2009 @ 09:19:20

    Dato K: Bukak je la kedai mini jajan kat umah.Tambah lagi side income korang.Hehehe.

    Mieza: Kat belah island pun ada kan tempat yang jual murah barang2 jajan ni.Apa ntah namanya.Hujung Pasir kot.Tak tau ada lagi ke tak.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 08, 2009 @ 09:58:42

      Reena: aku kan penang murtad..i dunno anything about penang🙂 nama je IC kod 07 hehe jalan kat penang pon aku tatau, tp kalo nak jln kat KL..insya allah aku tau hehe

      Miss.Silent: sometimes beb, u just gotta grab watever dats in front of u, d more u contemplate, d more delays ur creating..dats wat i learnt for my part

      Reply

  7. andreeeeea
    Apr 08, 2009 @ 10:42:21

    yay, all passed! and in only 15 mins too. Wonder what the girl before you had to do for 30 mins. congrats congrats😀

    Reply

  8. Diahlicious
    Apr 10, 2009 @ 16:37:49

    Hi mieza..u course ape?maybe kite x penah terserempak kot dkt MMU..hehehe..congrats!bestnye u dh setel seme…mane nak dpt soalan bocor ni?seme negeri kene interview ke?i nikah kt selangor..eee..takotnye!heheh..girls pun kene surat akuan bujang fr employer ke?

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 13, 2009 @ 08:49:58

      Diah: erm we’re d same batch kut, different course, i budak FOM taking BBA.🙂 its not soalan bocor, it was given by the pejabat agama masa nak amik borang permohonan. dun wori, urs in selangor tade interview, so far i heard only penang and johor🙂 surat akuan bujang for penang takyah..selangor takyah gak kut

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: