I miss him..

Him is Ciki..my cat. Or is it my EX-cat? my previously owned cat? isk I cannot define the words.

After months of contemplating whether to give him back to his previous owner or to keep him and send him off to the vet for boarding everytime I went back to Penang, I finally decided yesterday was the day that I am letting him go. I have been crying my eyes out nights before, ended up sleeping at the wee hours of the night and coming to the office dgn mata bengkak coz of Ciki but yesterday I was strong enough not to shed a single tear when Mr Fiance fetched him to send to his new owner. Org kalo dah sayang kucing..nangeh mengalahkan break up dgn bf tau. Mr Fiance cakap dia senyap je sepanjang jalan, kalo panggey nama dia je baru dia mengiau. Dia pon ada perasaan sedey kut.

dsc01200I took this picture 2 days ago. Sedey tgk pic ni, mcm dia sayu je or cam merayu jgn la anta dia pegi kat umah org lain.

Ciki is not your typical cat. Ciki has personality. He has tantrums, pandai melawan, kuat membebel, garang and suka terkam. Typical kucing jantan kalo dibiarkan kat tepi jalan sah akan jadi gangster punya, tak pon jadi perogol bersiri kucing² betina lain huhu. Hmm..gangster?Yes, perogol? xbleh dah..dah kene potong. Mandul hehe.

Because of his personality la yg buat my family members ask me to just let him go coz mangsa utama dia is always me. Huhu. Kalo ikut value hantaran, aku rasa diri aku ni dah turun dlm 2-3K kut coz badan aku ni dah penuh dgn kesan cakaran, gigitan sume cukup huhu. But then I learnt a lesson. Dgn kucing pon kita kene jaga aurat. Dulu slamber pakai shorts, suar 3/4 bila nak uruskan dia. Akibatnya? Kena terkam. Kenapa? Die geram tgk aku la yg mempunyai peha yg putih dan gebu. Haha. Now, even if i’m wearing shorts at home but if I wanna uruskan him, I have to change attire to a trackbottom, confirm die tak horny. Hehe.

Mmg aku rindukan utk dpt seekor kucing yg perfect, yg bole jadi peneman aku tgk TV ke, tido ke..tp malangnya Ciki tak camtu. He cannot even sit still at home, die sesuai jadi Pak Gad. Dia bole bermanja for 10mins only pastu dia akan restless, ngamuk and ngap kene terkam. Akibatnya?kena kurung la dlm sangkar tu bertemankan squirrel² kecik yg slalue menjadi rakan gossipnya di siang hari. Betul, Seksyen 7 ada squirrel. Every morning at 9-11am camtu mesti ada sekoq squirrel dok slamber je atas washing machine ke atas rak simpan sabun basuh sume temankan Ciki. Ntah2 dorang tumpang makan biskut Ciki kut? Tahla..tak pepasal aku kene bersihkan taik 2 jenis binatang. Squirrel and kucing. Pfft.

dsc00263His first day at my house, a gift from Mr Fiance for my 24th birthday. Tu pun dah bebel kuat dah.

dsc012032 years later, dah jadi kucing yg sgt gemuk and comey

dsc01205moments before he leaves his favourite spot

p10205111taken inside Mr Fiance’s car..ready to depart now. Dia tanak pandang muka aku tu😦

p1020513Ciki at his new home. He is actually surrounded dgn adik beradik and anak buah dia tau. Mr Fiance’s colleague ada bela adik beradik dia gak, the kittens tu anak buah dia la. We were offered the kittens kalo kitorang nak lepas kahwin nanti..tp tgk la camne. 

dsc01195Be a good boy ye Ciki..

I am so gonna miss Ciki..tade kucing lain yg akan duduk mengangkang camne die duduk dlm pic atas tu. Tade kucing yg before mandi kena masak air panas dulu, sediakan baldi, besen, gayung, syampoo sume tau. Siap ada towel khas utk lap badan dia lepas mandi. Bertuah dapat tuan cam aku ni.

Today, I feel so lost. Sunyi je umah. Usually at 7.15am after I got dressed nak turun bwh gosok tudung, Ciki dah mengiau ngamuk nak mkn. Pastu mesti I take about 10-15mins to settle him. Kalo die berak cair ke muntah ke ape, lagi lama la. But today..no more of such activity. 7.15am cam biasa turun bwh, gosok tudung, mkn cereal..pandang pintu grill blakang..oh die dah tade, bwk diri naik atas persiapkan diri jela. Sigh.

Mr Fiance ckp lepas kahwin bila dah stabilised balik bole bela lagi kucing. Tsk, airmata dah menitik dah ni..my handphone’s wallpaper is a picture of Ciki, I have a folder in my pictures folder just for him, mmg susah nak adapt. I know, I will never get another Ciki.

I miss you…..

8 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Apr 02, 2009 @ 12:44:32

    Garangnya kucing hang.Rilex, rilex.Patah tumbuh hilang berganti.Nanti cari kucing lain ok? Tak mo sedih2.Nak kahwin dah ni.Nanti atas pelamin jangan dok nangis teringat Ciki plak ek?

    Aku dulu takut kucing macam takut anjing.Sebab? takut kena cakar.Tapi skang aku dah tak takut.Tapi dengan seekor kucing je la iaitu kucing kakak best friend aku.Nama dia Lucky.Manja gila dan perangai dan muka cam orang.BAdan tembam dan gebu cam kucing parsi.Gedik juga.Dan comelss! Aku suka main dengan dia.Tengoklah nanti aku buat entry pasal si Lucky ni.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 02, 2009 @ 13:35:44

      Reena:aku ok la..hehe just sometimes syahdu sket. haah die baka garang kut, even the kittens pon garang akak tu ckp..tp aku tak kesah sgt, kecomelan dia buat aku tak kesah hehe

      Fifi: lorr silent reader ke slama ni..malu den hehe. bole jee lunchie, takut me menyebok plak between u and nad hehe

      Reply

  2. Fifi Amkhaiz
    Apr 02, 2009 @ 12:55:01

    Hi Mieza! Know what, i’ve been ur silent reader for awhile tau… sbb mmg follow blog puan nad pun😉 that’s y la…

    u kawen kat penang kan? bnyk benda nak tanya jugak ni sbb lps my side, the following week akan buat kat my fiance’s side iaitu penang lah ;p.

    next week i plan ajak puan nad lunch… u join skali k?😉

    Reply

  3. Miss. Silent
    Apr 02, 2009 @ 14:17:53

    gue takut kucing lahhh!!!! hu hu hu
    🙂

    Reply

  4. coffeeaddicts
    Apr 02, 2009 @ 19:44:25

    i’ve given away my cat to other ppl too.
    memang sedih sgt!
    kalau dlu ade teman nk ckp2 now dah tadak… her name is Didi. dah la gebu! mmg best buat gomol!
    haritu pegi melawat dia… she still recognize me!🙂
    terharu gilaa… hihi.

    Reply

  5. dao'k
    Apr 03, 2009 @ 07:44:21

    ciki ni walopn dia garang tp dia mmg encem boy..kira kalo dia si orang, pmpuan msti ttarik kt dia pnyalah…cumaaaa dia tkleh kawin sal nafsu batin dia tarak dh hehehe..mandul daaa…si gemok mungkin sal dia ni jarang ketemu dgn garfield2 lain tu yg buat dia agresif dan kalot skit…pna skali masa guer jaga dia, sje nk lpas kn jap skali dia npk sekoq mamat ni dok jnjalan amik angin trus dia kejor mamat tu cm harimau bintang terkam guling2 trus masuk longkang..haa padn muke hang kaki dh cm stokin dok palit itam..mamat ni walopn dia garang ada masa2 dia akn manja + jd gudboy..pape pn cikidot (pangilan manja bakal adik ipar guer kt dia) kami merindui muuuu!!!nnt papa n mama akn datang mlawat ye…

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Apr 03, 2009 @ 09:02:52

      Mr Fiance:uwaa sedey bile cakap yg papa and mama tu (sejak bile ler kite ada gelaran tu?) tp papehal pon cedeyyy..rindu gemuk!

      coffeeaddicts:kan..sgt sedey kan. i think it takes a week or two to fully recover and adapt wif d new routine tade org nak ckp2, bebel2, marah2..huhu. hope ciki recognizes me too when i visit him one day..

      Miss Silent:org takut kucing terselamat dari perasaan syahdu hehe

      Reply

  6. hasanah
    Apr 05, 2009 @ 21:00:56

    alahai.. sedihnya i baca. yes, only cat lovers will understand the sadness of losing a pet cat. tak kisahlah lost sebab apa, it hurts anyway. tapi at least in your case you know ciki will be taken care of by someone you can trust, so ok la tu kan?🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: