Awat tetibe nervous niii

Slalue jadi camni tau. Otak blank, mata ngadap PC kengkonon tgh bertungkus lumus menyiapkan keje tetibe zreett pkran melayang pasal wedding prep plak. Dengan parents yg dah menyepi sekian lama since Saturday ni, bile tatau pape cite makes me nervous coz kitorang ni dah cam ahead of schedule, tinggal updates from wedding planner je whether die dah buat ni, dah buat tu..the rest of the days and months ni is just waaiitingg for the right date to do the next step which is proses permohonan kahwin.

Dahla dgn parents ni satu hal. Tercabar tau ego aku ni. Usually I don’t do the callings to my parents, they call me up. Haha mmg dasar anak bertuah betul la. So, ati aku yg ego ni terdetik gak awat laa mak ni tak kol² lagi, slaluenya selang 2-3 ari mesti kol..ni dah 4-5 hari ni..awat ek. Nak antar email, aritu dah anta dah..kang die pk anak die sebok sal wedding je, tak pk sal family. Last2 tadi aku kol la gak, tp mak aku tgh ada discussion. Tp mmg aa..typical soklan dari dorang ar kalo aku call

NAPE KOL? ADA PAPE KE? NAK PAPE KE?

adeh la…tercabar, tercabar. So aku pon reluctantly la jawap..

ALAA DAH MAK LAMA TAK KOL..SAJE JE KOL..XLEH KE?

OOH..INGAT KO NAK PAPE..

cit. Nak duit bole? Huhu.Nyampah tul kene perli camtu. Aih. Adik aku ni laie sorang siap ckp aku ni mimpi ape la gi tepon dorang..aihh..dugaan betul!

Anyway here are my updates as follows :

Kad kahwin

  • Done. Booked for 1200 people. 500 my side, 700 his side. 
  • Design sgt simple, bronze in colour with silver writing at the front. Not hardcover, ada map both sides. No ribbon. Cheap. Only 0.95 sen sekeping. Huhu. Skang tgh tunggu draft je from their side nak adjust pape yg patut. 

Wedding Guests List

  • 90% done for my side, just pending invitation of friends thru Facebook & sms je. Yg tu kejap je bole buat huhu. 

Wedding Favors/Bunga Pahar/Sirih Junjung

  •  In progress by the wedding planner. Sume org akan dpt gift, VIP ka non VIP ka sume dpt sama rata kut if i’m not mistaken. Lost track actually haha. Tp yg gue tau dlm paperbag tu ada 3 items for everyone to take home. 
  • Guests will receive a different kind of “bunga” nanti. It’s not going to be a bunga telur but bunga tu confirm ada. Tunggu dan lihat saja yee..
  • Tade customized gifts pon yg tulis H&K ke Mieza & Khairul ke, nope tade..yg nanti ada nama kitorang pon kat TQ tag je. 
  • Bunga pahar pon customized by the wedding planner. Tah camne la die buat kang..all I know it is using dried flowers and wat nots. Kata konsep Bali..hehe. 
  • Kitorang buat lagi skali sirih junjung just for adat purposes sedangkan masa tunang dulu dah buat, tp kang masa nikah takut nampak kosong semcm since hantaran sume dah antar masa tunang, so sirih junjung tu added on jela, done by wedding planner jugaks.

Proses permohonan kahwin

  • Tengah tunggu the right moment for him to start his proses. Tentatively end of Feb-early March.
  • Lepas die dah buat, I will go back to Penang and do mine. B4 dat kene call Tok Kadi dulu kene buat appointment dgn dia because die gak nanti yg akan interview kite [ni utk org Penang ye]. 
  • Lepas dah call, kene p mintak signature wali and 2 org saksi pastu kalo bole kene ada org teman u utk buat proses permohonan tu. Hopefully 30th May tu my tok kadi tu available la..kalo tak bersilat aku kang kat umah haha.

Baju nikah/baju sanding/baju pengapit

  • Baju nikah dah antar kat wedding planner gak masa CNY aritu. Dulu dok contemplate la sat nak antar kat butik ni, sat nak butik tu, sat nak guna designer la konon [siap dah survey Man Kajang ye dulu] akhirnya ke wedding planner gak aku haha. 
  • Dulu sat nak design camni, design camtu siap koyak design baju dari majalah pengantin konon bile nak antar baju nikah just tunjuk je design tu and suh org tu buat. Akhirnya bile tailor tu tanye nak buat camne, aku jawap senang je “buat je baju kurung biasa kak, kain pon cam biasa je, tanak la kain duyung ke ape sume tu, lagi pon nak duduk lama masa nikah, buat biasa je la” smp tailor tu kene ask me again “betul buat biasa je?” Ye kak..biasa je. 
  • Baju persandingan je yg tgh bikin gue nervous sket, aritu mmg tentatively dah siap utk pompuan tp aku tak try lagi so tatau la ngam ke tak ngam. Org laki pon die tak buat lagi, tatau update camne. Die kate tukang buat baju tu org Jawa. Aaa pepandai ko la Jawa tak Jawa, janji cik abg aku muat, dahla perut die dah ke depan mcm org ngandung 5 bulan dah. Tak muat, naya! hehe.
  • Baju pengapit utk my side dah kawtim! Kebetulan wedding planner pon jual kebaya nyonya, ada satu tu kaler gold sesuaaaiiii sgt utk cik pengapit kite pakai, dah mms kat die gambar, die pon suka..terus kebas! hehe. Abeh cite.

Khemah/Pelamin/Kek kahwin/Henna design

  • all done by wedding planner. 
  • Dah antar email to my mum wat kind of kek design I want, wat kind of henna design I want, if they can comply, they will update. If kenot comply, utk henna I think I already found someone in Penang yg bole buat, kek kahwin tu tatau la plak camne.
  • Pelamin pon aku tatau la camne lagi progress die coz aritu in draft mode, tp korang bayangkan jela Bali theme ek. Ada big pots and dried flowers, pastu guna kerusi ala2 Cleopatra tu, very earthy combo la. No idea.

PA System/Kompang/Banner/Bunga Manggar

  • PA System tatau lagi nak guna USM punya or wedding planner, tah sape nak uruskan pon tatau. List lagu kahwin nak letak pon tak pilih lagi. Ingat tak dulu aku penah buat tag yg lagu nak play masa wedding tu kan? Rasanya amik lagu tu la kut..
  • Kompang tu diuruskan by wedding planner, gue tanak mp3. Nak real kompang coz seriously bile bunyi kompang je terus aku kecut perut mcm pergh ni la climax kenduri kahwin. Huhu.
  • Banner/bunting je tak buat lagi..nak buat pon tak byk. Senang sgt dari toll highway ke umah aku ni, plg tidak ada 3 bunting pon dah cukup dah..tp tak buat lagi. Aku malas nak letak gambar, die nak ada gambar. Sape nak pasangkan pon tak decide lagi. Huhu.

tu jela kut so far that I can think of. Aku ni bukan nak go way overboard with the wedding preparation, no..tp I want it to be special, to be remembered and my inspiration for my own wedding came from her wedding when I flicked through the December 07 edition of Majalah Pengantin. Masa tu cam wah, something different! [masa tu mana la org kecoh nak buat Jawa/Bali theme sgt] tp I did not put high hopes in it coz knowing that all of these need to come from stratch, from the drawing board..mahal tu. Tp dah rezeki kan jmp wedding planner ni yg somehow tgh merealisasikan impian kecik aku ni, serba salah mmg la ada jugak thinking my family kat sana tgh berusaha bagai nak rak to make it special, but yet..happy pun ada coz if majlis tu tak seberapa pon, at least ada gak la impian aku ni tercapai hehe.

Tak kesah la org nak kate aku ni typical ke nak ikut ala Jawa la Bali la..but I wanna make it different. That’s all. Tu la yg buat nervous ni..huhu I wish I have some rough pictures on wat’s happening tp aku blank..adehhh..if only bole balik Penang singgah jap kedai tu just to wander around the shop kan besh..huhu. Dang

8 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Feb 11, 2009 @ 14:02:38

    Aku nak kad.Jemput thru FB tak kira.Hehe.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 11, 2009 @ 14:06:26

      Reena:
      yg tu mmg lerrrr…ish! hehe FB ni org yg aku tak bape rapat sgt sume..aiyoo

      weh awat sms aku tak reply..blog rajin plak comment hehe

      Reply

  2. ~Reena~
    Feb 11, 2009 @ 15:35:43

    Ooo..Lupa nak habaq plak.Hp charger aku rosak.So aku tak blh nak on hp.Anything email aku kat ripcurl3355@yahoo.com.Weekend start jumaat after work blh call no ni: 0175814079.Pasal kerepek eh? Tu la..camne ek?

    Reply

  3. hanieFD
    Feb 12, 2009 @ 15:39:32

    hee..byk dah ready nampaknye yer😀 okla tu…takde kelam kelibut nnt😉

    Reply

  4. ~Reena~
    Feb 12, 2009 @ 23:22:55

    Hang kena tag wei.

    Reply

  5. cik peah
    Feb 13, 2009 @ 11:10:54

    skali aku pon cam ko gaks..heheh..dpt msg rindu dr mak aku..trus rase bsalah sebab tak call dia..maka lunturlah ego ku..huhuhuh..trus la aku call wpun time keja..kt workstation depan pc…aku tak pedulik..sampaikan team leader nak ckp pun kena IM hahahah..

    Reply

  6. ~Reena~
    Feb 16, 2009 @ 08:41:20

    Aku nk komen entry kt ats tp access denied plak.Kat sini blh plak komen.

    Aku ingt lg psl Fahmi tu.Masa tu, i was like, “Wow, dasatnya korang ni siap ada website bagai”. Aku dulu email je paling canggih pun.Ngeee.Tp siyes lawak arr..Mengingatkan kembali zaman tuisyen dulu.Bergosip tak hengat.Hg slalu citer psl si Fahmi ni..Hehe.

    Seriously ur Mr Fiance tua kita 5 tahun? Wow! Dia tak nmpk that old.Cam lbh kurang sebaya je.Hehe.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 16, 2009 @ 09:34:34

      Reena:
      eh camne leh xs denied plak ek? hahah yup u know a lot about mamat tu, ur one of the witnesses of my angau tahap cipan gak tu heheheh..

      and yup he is 5 years older..ur like the 100th person kut yg ckp ayat tu hehehe..nasib hg tak ckp ayat lagi satu yg aku tak larat nak dgr which is he looks a lot like siti nurdiana’s husband..faizal ape tah nama dia

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: