Mana satu niiiiiiii…….

handsome jugak eh mamat ni? hehe

I’m not a perfectionist, but I’m a planner. And when I plan I will be nervous, when I’m nervous my hands will be really cold; vampire cold [Twilight fans je will understand]. And then my chest will be tight, pastu I will start fidgeting. I dun usually share the things that gets me nervous, only when its necessary bcoz cam malas nak dgr 2nd opinion about the things that u worry when I dun want to listen. Mcm sgt merimaskan. I will find a 2nd opinion when I want to. If not I will be cranky and slamat la..u will not have a pleasant communication with me. 

Most brides-to-be akan pokpek² or getting giddy and excited about their wedding preparation. I get giddy over life AFTER marriage. Byk tul mende dlm pkran ni smp tatau nak filter camane. I hope by blogging about it can releases some stress in me.

Insurance

This is on top of my list. Numero uno. Wajib dilangsaikan sekarang sebelum diijabkabulkan [gila ayat skema] or plg lewat bila confirm pregnant. Nape penting sgt? company kan ada..nama pon keje dgn WHO plak tu, Master of the Universe dlm bidang kesihatan tu hehe. Claim jela. Hmm, kenot dear, kenot. Organization ni still kuno tahap baboon lagi, health insurance card pon aku tade lagi ye walaupun dah nak masuk sethn keje cni. U go to the clinic, u pay wif ur own money, later u claim. Tu pun 80% je beb, bukan 100% coverage. Pfft. Kedekut. 

Sebenarnya dah pening sesgt surfing tgk policy insurance company ni. I wanna take health insurance for me and him tp tak jumpa lagi agent yg bertauliah, kept on delaying it for no reasons. Ok la ada reasonsnya = kami ni buta insurance sket haha. Kang pegi tak equipped kan diri, nampak sgt cam dungu je, org insurance nak ckp pe main angguk², geleng² je. I dun want that. I dun wanna look dumb, dats y asal ada masa free je, I will surf, find info tp akhirnya BIOL. Tak paham pape haha. Malas nak seek out to my parents yet, nak be independent dulu. Degil, typical trait of me. Bila dah buntu sgt baru carik kut hehe. Paham tu paham la tp kang bile bab calculation tu, adeh dahla dedue fail Maths, nak explain lagi pasal budgets and wat nots..adoi.

Kite sebagai pompuan byk mende kene pk, especially bila dah preggy. U dunno whether it will be normal pregnancy or not kan? sekali tgk kalo asyik kene kuar masuk klinik, MC memanjang, tak pon something wrong wif ur kandungan kene buat C-sec ke ape, tak ke sume tu melibatkan duit dgn the hospitalisation cost. Lepas dah bersalin tu, kite kene jaga anak kite plak. Babies pun ada byk ragam dia, if anything happens kene jumpa specialist ke, duit gak tu. As parents of course you want the best for your kid kan?

I dun wanna take the risk. Lepas kawin byk guna duit, at least kalo ada insurance if anything happens, ada jugak tempat bole bergantung. Bile dah berumahtangga, its all about u and ur husband, smp bila nak depend on our parents kan?kalo kite takde duit, parents anytime leh kuarkan duit utk kite kan..tp smp bila? cukup2 la takat majlis perkahwinan kite. Fullstop.

Byk lagi sebenarnya yg memeningkan aku, but I just wanna share about insurance je dulu. 

MCIS Zurich, Prudential, Takaful, ING..adeh mana satu la..pening aku. 

Parents guna MCIS Zurich tp smp ati tak include aku in the scheme..huhu.

Colleague ckp Prudential is good, Takaful not good.

Somebody else ckp better take Takaful sebagai org Islam.

etc, etc, etc..

Aku? Pening..hehe. Sori la ye heavy topic, dahla pembaca setia di kalangan singlehood, kang aku cite bebyk korang plak naik takut hehe.

Aihhh..sejuk gile jari-jemariku ini..aku ni tak memanjang happy ye, disebalik muka yg tersengeh2 and cite cam kekanak Ribena tu ada je terselit mende yg merisaukan aku ye.

Papehal pon website ni bagus ar..sesuai utk org dungu cam aku ni. 

 

 

3 Comments (+add yours?)

  1. cik peah
    Feb 05, 2009 @ 12:29:14

    aku baru mek takaful prudential bsn last year..if am not mistaken sumwher in august aku join,..okla gaks..cume die tak cover women punye pregnancy, or others la..ade sorg kwn baru jek join jadik agen insurans,..kalo ko nak la..MAA takaful katenye cover women punye health problem nih..tahla..no comment

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 06, 2009 @ 11:52:52

      Peah:
      masheh..otak aku tak bape focus laie mende2 serious camni..hehe nanti i will think abt it eh

      Reena:
      seriously aku copy paste dari FB tau haha

      Reply

  2. ~Reena~
    Feb 05, 2009 @ 14:48:36

    Hang kena tag.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: