Wedding preparation

Kali ni balik Penang dgn misi utk jumpa wedding planner, pegi SP (Sungai Petani) tunjuk hotel yg dedekat utk his side to stay and to attend my ooooollllldddd fren yg dah tak jumpa for 16 years dah wedding. Gile lama kan? Pastu nak angkut sume paperbag, bunga baju, bunga manggar yg dah beli kat Nilai 3 balik ke umah gak..

p10201341baru angkut sket barang camni pun dah penuh boot Myvi..aih.

So the best day kitorang pilih utk bertolak from KL is on Friday morning, time org dok sebok kuar p keje lagi..so takyah la nak join the big crowd kalo bertolak d next day pun, dahla lama gile tak ke utara time festive season and knowing how d jam would be, baik bertolak awal. Kalo tak, aku takleh dpt cuti on that Friday tu coz there was some mat salleh dude from HQ dtg bagi briefing seminggu ape sume..but like I care, aku tetap gak nak cuti. Alasan aku bagi mmg bos xleh rejek punya..hehe. I’m good in giving excuses heheh..

First day – 23/1/09

Kul 8.15am bertolak dari Shah Alam, singgah McD kat NKVE makan McD bekfas and off we went back to Penang. Like I mentioned – NO JAM AT ALL. 1st stop was to go to my parents’ office @ USM. Mak bapak suh bakal menantu singgah smayang jumaat kat sana dulu..huhu

p1020137Penang bridge pun lengang lagi..

Lepas kaum Adam dah abeh smayang..we crossed the bridge again to head for Bertam, my home angkut my lil bro skali..die nak join kitorang buat HIV test kat Klinik Kesihatan Kepala Batas. Parents tak join, dah namanya tgh keje lagi kan..hehe.

p1020138Jgn lupe exit ni ye kengkawan nak dtg umahku nanti..

Nak kate dupdap nervous tu, ada la sesket hehe tp kenangkan dulu masa buat medical checkup before masuk WHO ni dah line clear, by right mmg line clear la kan..betui dak? hehe. My bro yg cuak on our behalf, die tu dahla pengecut sket, tgk jari kitorang yg berdarah lepas kene prick pun dok raba² tangan sendiri, pastu die yg ke hulu ke hilir during the 10minutes of waiting time nak tunggu result hehe.

p1020142tadak gaya lab CSI langsung..hehe. Kitorang prick our fingers kat celah counter tu je..as easy as dat

p1020139my finger, byk plak darah kuar..tetibe terbayang Bella & Edward from Twilight..hehe 

p1020141his finger..alahai ciput je darah

Alhamdulillah after 10 minutes of waiting we both got our results. Yeay! Si kecik yg tak abeh² gabra dok tanya :

Bro : Kak..camne? positif ke negatif?

Me : Ish..negatif laa..

Bro : Abg Khairul lak? akak tau ke dorang tak bagitau keputusan die?

Me : Die pun negatif..dorang bagitau kat kite dulu before die tutup envelope tu..

Bro: Yeayyyyy akak dgn abg Khairul leh kawin dahhh..dedue negatif!

Me : *rolls eyes* sebok jela ko ni

Beza borang Penang and borang Selangor is borang Penang ada sealed envelope, borang Selangor tarak. So lepas pegawai perubatan tu dah sign pape yg patut, die seal terus envelope tu for me to serahkan kat Pejabat Agama bile nak buat proses permohonan nanti..yg tu dlm bulan 3 or 4 baru buat coz dorang sendiri tak bagi buat awal2 coz borang tu valid for 3mths only..so I think Mr Fiance will start doing his in late Feb or early March, pastu baru it’s my turn to do. Aku siap carik buku rujukan agama SPM tu nak prepare utk soalan interview nanti..huhu kang tersasul tak lulus naya den.

p1020145dupdap siot..huhu nak isi borang pun cuak!

Second day – 24/1/09

Misi first day dah lepas, now 2nd day plak. To go to my fren’s wedding and to meet the wedding planner!

Farah Anis ni was my classmate for the whole of my 4 years @ SKSG dulu (refer to previous entry on my schooling history). Lepas balik dari UK, mmg dah lost contact watsoever wif all of my schoolmates yg tak bersekolah @ SGGS, tau gitu2 je. Kalo tade Frenster and FB ni, tadenya aku nak jumpa balik dorang sume ni. Kebetulan plak, her family pun moved in to the same perumahan as where I am staying now..lagi la kukuh alasan nak pegi ke wedding die and some more it’s sooo, soo near. Wanna know how near it is?

p1020146nampak rumah yg ada pokok without the leaves tu? dats my house hehe..

Mmg dekat sesgt, die buat majlis kat padang tu..mine will be held at my house je, x guna padang pon. Tp nanti sepanjang jalan tu penuh dgn khemah la..bleh imagine tak? hik2. Aku dok carik punya carik la makcik Reena kite ni, rupenye die tak dtg..hehe stuck dlm big jam ke utara. Tu ar sape suh hang tolak ari Sabtu..tsktsk.

p1020147cantek kan door gift? simple but nice..theme colour same like mine gak..gold

p1020151

perasan encem dgn spek baru die..hehe..

p1020157kitorang tak sempat amik gambar pengantin up close, coz sedare mare dok kerumun je..ni sempat amik gambar pelamin before I stopped by and said hello to her. The pelamin is from Romantis Studio if I’m not mistaken. Bile click kat website tu ada gambar die atas golf cart. Sah² amik kat Penang Golf Resort tu..huhu p mai p mai tang tu gak..my outdoor shoot pon rasenye kat situ gak kut. Baru je terlintas dlm pkran a month ago cam hmm nak buat outdoor shooting kat PGR la..skali tgk aiyak budak ni pun dah buat. Takpe, takpe rezeki die kawin dulu hehe.

p10201632orgnya sket je tp bape bekas air dah minum dah tu..

Lepas balik je dari kenduri kawin, kitorang sume tukar baju pegi ke butik wedding planner plak which also is sekentut away from my house. Hehe dedekat je sume. There were SOOO many things we discussed coz ni jela masa yg ada when I’m back that we can brainstorm pape yg patut. So basically I’m using 100% of their service, dulu contemplating gak nak tempah baju akad nikah kat KL ke, sewa baju kat KL pastu angkut bwk balik ke Penang ke..tp skang I put my full trust on them. 100% from A-Z done by them from scratch.Tak pinjam design sesape, tak guna design pelamin yg sama, tak guna material yg sama mcm previous clients, sumenye 100% new. Hopefully it turns out ok. Nervous ni when everything is just on paper and tade physical thing kite bleh touch and feel. Everything is still in draft mode, the planner dah lakar dah tentatively how the pelamin looks like, how the aturcara majlis will turn out to be from A-Z. Nampak tak baju kat belakang tu? Dat could be my baju..specially made for me. The wedding planner knew that I was coming back home for CNY, so die dah siapkan baju ala Jawa just for me to see whether it suited my criterias or not. Baju laki tak siap lagi. For me, if parents kate ok, Mr Fiance kate ok..gue pon ok je la hehe. I just hope tak hujan je la for my majlis, tu jela..

Third day – 25/01/09

Arini tak buat pape sgt, dah overdose dgn wedding preparation. Mr Fiance nak survey hotel kat Sungai Petani, so off we went to seek the rates of the hotels nearby. Bertam dgn SP 10min je ye kengkawan, tade la jauh mana pon..lepas dah survey, kitorang p dating kat Queensbay Mall hehe. Sian dpt tunang org jauh kan..jakun taknah ronda² kat utara ni. Parents pon kasi greenlite je, syok bile dah nak kawin ni..sumenya beres dgn parents. Dulu masa sekolah nak berdating..ya ampun kene sorok2 kuar, sorok2 ckp tepon, sorok2 chatting haha..now? perfect! Tp actually bukan die je jakun, aku pun sama. This is like my 3rd time je kut pegi Queensbay..every single floor kitorang explore hehe. Jakun..jakun.

Last day – balik Shah Alam

Sedey tak terkata nak balik Shah Alam..serious berat ati bile dah lama spend time kat umah dgn family pastu ada plak org tersayang lagi, it just makes everything so complete. Takpela..bersabar la tak lama lagi nak kawin dah. My bro cried, mum cried because he cried, I cried because they cried..haha adoi..syahdu siot. Seriously sgt bersyukur and terharu tgk parents all out nak do their best for my wedding. Sometimes I wonder, kite punya wedding ni bukan kite punya big day sebenarnya, it’s our parents’ big day. Dorang yg nak meraikan anak dorang punya hari bahagia, betul tak? Kite sebagai anak ni..ape la yg kite bleh buat utk balas balik jasa mereka kan? Duit kuar mcm air paip, hmm bukan paip dah ni mcm empangan..wallahualam cost utk wedding ni camne. 2 hari punya majlis tp..pergh preparation bagai nak gila. Sian tgk dorang kan? Sayu je the whole way balik..sigh. 

p1020173cantek kan rainbow? dis was taken after tol Jelapang on our way back..nun jauh kat Banjaran Titiwangsa ada rainbow kecik..

Tsk..dah panjang gile entry kali ni. Haa nak tau sgt sal wedding preparation..amik ko! hehe. I’ll be back in Penang by March kut…wait till the next entry ya.

7 Comments (+add yours?)

  1. ~Reena~
    Jan 30, 2009 @ 07:46:14

    Tu diaaa.Laporan cuti CNY.Hehe.

    Cun ar wedding Farah.Rugi aku tak pi.Ni bf aku punya pasal la.Urghhhh.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jan 30, 2009 @ 10:52:09

      Reena:
      senang..apdet terus skali gus dari ciput2 punya entry hehe. Bf plak punya pasal?memcm arrr hehe

      Reply

  2. cik peah
    Jan 30, 2009 @ 13:19:20

    uihhh..dah cam reporter daa..ngahahah…

    Reply

  3. Ayu
    Jan 31, 2009 @ 04:28:01

    Mieza, bagus laporan ni. Agak2 kalau pasangan org Slangor, saya org Pg, boleh ke setel hal2 kawin dlm masa 2 bulan? Start dri kursus kawin? Boleh x? Hehe.. Sorry hg kena jd pakar rujuk plak.. ;p

    Reply

  4. dato'k
    Jan 31, 2009 @ 10:25:19

    mcm mana nk diet??dok sne asik mlantak je hehehe…pape pn dok png mmg besh lah..yelah dr segi cost apa smua mmg muralah..mna tknya wding planer tuk dok sbut pce catering rm8-9 per head tuk 600 org, mak eh…gila upin dan ipin mura!!sni gue rasa nk dpt pce cmtu tk dpt kot..paling tidak rm10-13 kalo gue tk silap..tp uma gue mura jer per head dlm rm4-5 tmasuk air kenduri (air sirap) sbb smuanya rewang hehehe…

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Feb 02, 2009 @ 09:09:11

      Mr Fiance:
      just hope everything goes as planned la ye..

      Ayu:
      rasenye bole ayu but u really gotta keep it going la, no breaks here and there. lepas p kursus kawin, terus amik sijil tu after a week or two, lepas tu terus buat proses permohonan, buat test HIV and ur done..:)

      Reply

  5. Ayu
    Feb 02, 2009 @ 17:19:24

    Okeh2.. Tq d atas jwpan anda. Selamat menyudahkan persiapan ko ye, good luckk!! ;D

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: