So far so good..

Ms Pengapit [hehe gelaran baru utk ko, u know who u r] once asked me

Rezeki ko murah tak bile dah bertunang ke nak kawin sume ni?

susah gak nak jawap soalan tu coz it’s very subjective. I think I have roughly explained to her dat day, tatau la die paham ke tak haha. But all I can say is, the term “rezeki murah” tu tak semestinya tang $$$, it could be pape urusan that u r going thru dipermudahkan ke, kurang sket dugaan yg menimpa ke etc etc etc. Can somebody yg dah berkawin explain better than me? heheh I sux in explaining.

For 2009, alhamdulillah so far things to be in good order despite lately ni tah nape aku susah sgt nak tido, last 2 days aku tido kul 4am. Serious takleh tido, d next day migraine tak hingat of coz tak pegi keje. Last nite slept at 1am plak..penangan baca buku Twilight Saga la ni..hehe.

Anyways, alhamdulillah because :

  • dpt naik satu step in the salary scale..huhu satu step pon jadi la. Last year, mgmt did a salary review. Sesape yg rasa diri die layak (3 years above experience with the related skills or sesape yg ada education qualification) can submit the form for a salary review. Plg minimum is naik satu step, d more related ur experiences are with the current work and d more skills u haf, d more steps u dpt la. Aku ni apply guna degree je, mmg layak utk dpt satu step pon. Tak sume yg apply dpt, but somehow I dpt hehe..yeay! Naik lagi gaji..pastu backdated plak tu🙂 keje tak bz langsung tp dpt rezeki camni..alhamdulillah haha.
  • Arini claim utk spek Gucci yg mahey tu masuk gak..aku dok risau la bape bulan ni takut process die lambat, dahla aku pinjam duit Mr Fiance which he needs to use for the wedding preparation, kalo tak dpt by May nahas aku kene kuarkan duit..so arini dah masuk, safely transferred to his account now..fuh alhamdulillah again🙂
  • Last Sunday dpt call dari MPH OU ckp buku Eclipse and Breaking Dawn dah available dah..so we hurriedly went to OU to claim the book. Masa dok que nak byr buku tu guna credit card, tetibe terasa cam nak tgk je expiry date kad tu bile. Skali tgk laa..last month dah expire. Camne nak byr ni..duit dah bebetul tade, gaji tak masuk lagi. I hate asking money from him, but lately ni asyik mintak duit je coz byk sgt expenses ar..tp die bayarkan gak. Hati tu tak tenang gak coz pk cam alahai tambah lagi hutang aku ni. Tp tetibe tah dlm kete, terasa nak tanye Cik Peah die kenan tak dgn spek hitam LC yg aku baru beli tu. Aku ckp aku nak jual RM100 je, skali tgk die kenan and nak beli. Alhamdulillah, duit RM100 tu bole guna utk byr lik buku Twilight hehe. Takpe beb tak kesah..walaupun aku kene beli spek lain which is more expensive, but wa tarak kesah..ko lagi lama ngidam nak spek itam pon kan hehe.
  • so far wedding preparation is going well, no major hiccups. Bile tgk update dari parents is very fruitful, dorang pun bertungkus lumus doing whatever they can kat sana for my wedding, especially changing the day of the akad nikah to 30th (Saturday) instead of the next day makes me feel so grateful that hati bapak aku ni terbukak jugak utk be realistic enough huhu.Before that die berkeras ati tanak buat anything on a Saturday coz it’s like a major taboo e.g arwah atok meninggal on a Saturday and watever nots la bagi die yg major events in his life tak elok happened on dat day, but maybe die kenangkan nak buat everything one shot on a Sunday will be SO hectic tetibe out of the blue I got news from my mum that the dates has been changed and dat really made my day…termakbul jugak doa kami sume for my dad utk lembutkan hati die sempena tahun 2009 ni huhu.

Basically my wedding concept should be changed to MADE IN PENANG la instead of Jawa modern hehe because mostly everything will be done there. The only thing that we have bought here is the wedding card, paperbags, kain, bunga baju..tu je la. Eh lupe, cincin kawin pon kat KL hehe. Yg lain sume all done in Penang. Even tempah baju nikah pon I’ll be doing it there, not using any boutiques or designers here. Malas. Dulu bukan main tak confident with my own hometown..haha tgk skang camne? *ketuk dahi sendiri*

I’ll update more on the wedding prep once everything is confirmed ok..tanak la cite bagai nak rak kat cni skali tgk turnout mcm hampeh je kan, memalukan diri sendiri je hehe. When the time comes, I will tell🙂

2 Comments (+add yours?)

  1. cik peah
    Jan 21, 2009 @ 13:34:21

    amin..murah rezeki yek?hehehe…semoga aku nti pon murah rezeki hahaha..btw, apart dr spek itam,byk laie yg blom bli nih..tapi takpe..dah bli dah jam..heheh..so aku punye list dah kurang sket la..tgh nak kurangkan laie nih..honestly,aku rase memang kalo nak kawin,btunang ke..dah kawin ke,dah ngage ke..memang murah rezki la..ex housemate aku,blum kawin la..tapi dkt2 nak btunang,trus dpt keje gomen..gaji manyak dr gaji keje private dia b4 dat..rezki2…murah rezeki kalo nak bina mesjid nih..so,marilah sama2 bina mesjid😛

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Jan 21, 2009 @ 13:45:46

      Peah:
      ko ni mcm ckp kat diri sendiri jek pasal mari la membina masjid ni hehehe..bersmgt semcm jek..ahaks

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: