Goodbye 2008

Hmm..camne nak describe 2008 yer? 2008 has been one hell of a rollercoaster ride for me..kalo ada mende yg menggembirakan, terlampau menggembirakan hati. Kalo yg sedey tu, sampai berminggu-minggu or berbulan2 dok melayan ati yg tak tenteram tu..tp papehal pon, aku rasa 2008 has made me MATANG. Yup, matang. 

The one closest to me dah berbuih² mulut cakap aku ni sometimes terlebeh matured, pk things way ahead in advance. Huhu. Terpaksa beb, terpaksa. Ni lumrahnya jadi anak sulung kut, the planner, the tukang risau, the perfectionist, the kepala angin, sume la kami. Haha.

Relationship wise.

08.02.2008 mmg takleh dinafikan was hari yg gembira bagi aku iaitu aku bertunang dgn Mr Fiance🙂 walaupun ramai close frens tak dpt dtg bcoz it falls on CNY, tp takpe..bersyukur gak after 3 mths of preparation, sumenye berjalan lancar. 10 months later, aku masih lagi kekok and sometimes rasa risau jugak bwk gelaran “tunang” ni coz spotlightnya lain mcm compared to being someone’s “girlfriend”. Kekok tu coz I think I basically didn’t expect our relationship will turn out this way. 2006 baru nak kenal isi hati, 2007 both sides mcm serious nak mengikatkan kami berdua, 2008 bertunang, 2009 insya allah kami akan berkahwin. Perghh..tak sempat nak catch my breath rasenye tetibe dok jump from one status to another huhu. Dulu dok smgt jadi kekanak ribena je huha2 dgn kengkawan tetibe terus mcm kene tune diri jadi tunangan org plak. Everything that I do reflects my family. Tatatertib kena jaga, percakapan kena jaga. Dulu aku mmg tak amik kisah sgt pasal family matters coz u know these matters are usually handled by your parents. Tp bile dah cam beso panjang ni, aku yg slalue kene turun padang. Aku skang dah play d adult role..especially bila family pegi haji bebaru ni. All family matters I need to take note of, to handle. Mujur Mr Fiance ada yg dah biasa playing this role, at least aku tade la rasa cam terumbang ambing. 

Career wise

Tatau la nak kate rezeki murah dtg pasal bertunang ke ape, tp I was offered a new job in 2008 (which is my current company now). Bulan Feb bertunang, bulan Feb tu jugak was my last month working in Maersk. Mmg dari dulu pon aku dok carik keje yg aku bleh concentrate more on family planning. Bukan family planning nak dpt anak laaa..maksud aku keje yg senang utk aku amik cuti, senang utk aku balik awal bile dah jadi seorang isteri and especially yg dapat kurangkan beban sket financially kalo dpt gaji yg lebeh kat tempat keje baru ni. Alhamdulillah, mmg aku dpt all of the above. Walaupun kepuasan keje teramat la kurang sejak keje tempat baru ni but I always have to constantly remind myself yg tujuan aku carik keje lain is for the above reasons, bukan pasal mende lain. So, tak kesah la..terima saje la ape yg ada dgn penuh kesyukuran..ewah! haha.

Azam 2009

Aku tade azam..I’m not the type of person yg ada new year resolution crap sume ni. Kalo sebut 5 year plan, yer aku ada. Haha kan aku dah ckp dah aku ni jenis pk mende wayy ahead in advance. Dulu aku ingat lagi my 5 year plan masa aku baru je grad :

  1. To get married by the age of 26 
  2. To have an MBA
  3. To be a team leader/senior exec/dpt gaji 3K by the age of 30

Haha tu je la azam aku..yg mana aku highlight in red je aku dpt. Haha..pasal tak dpt peluang jadi team leader sume tu aku tak kesah sgt, coz aku pk kang kalo aku bz dok sebok stayback memanjang kat ofis, sape plak nak uruskan hal umahtangga plak. Cukup la aku tgk officemate aku dulu kat Maersk yg baru berkahwin sume..terkejar2 memasing nak balik by 6pm at least coz nak menguruskan hubby plak. Ish aku tanak la terkejar2 camtu, I don’t like rushing. Pasal MBA pon takpe, aku tak amik port sgt. Dulu yer mmg tu cita² aku, tp bila pkkan realitynya kalo ko ada MBA pon bape byk gaji la ko akan dpt pon? Dahla nowadays nak mintak keje sume ikut experience je bukan kelayakan, dari dok menambah hutang aku lagi utk sambung study dgn d current 51k hutang dgn PTPTN for my degree, baik aku keje je ler..

My new 5 year plan? Tade lagi la..aku cuma nak mengimprovekan diri aku dlm pelbagai segi utk preparekan diri aku utk d next level in my life..especially bab memasak ni haha. Aku serious tak reti memasak lagi, penah la try a few dishes tp tahlaa ada je la mende yg tak kena. And being the kepala angin mcm aku ni, kalo aku dah hangin satu badan, mule la aku memprotes tanak masak for a longgggggg time sampai la seru tu dtg. Huhu time single camni bleh la..kalo dah kahwin kang mau kecik ati laki aku kang..tu la yg kene improvekan diri ni. Dahla tinggal 5 bulan lagi nak kawen ni. Kalo ikutkan Mieza yg dulu sah gabra tak hingat, dok risau sampai ke lubang cacing pasal mende ni but Mieza yg baru ni will take it slowly..one step at a time. Insya allah bole🙂 because kalo nak masak kene ada passion, kene ada keinginan bukan main lenjann je betui tak? Haha aku slalue masak dgn muka masam je camne la mende tu tak menjadi haha..so kene senyuuummm dulu! tp papehal pon..Mr Fiance, I will do the best I can to be the best wife for u, dats my promise to u🙂

Salam Maal Hjirah to all and Happy New Year..semoga 2009 brings more luck and fortune to us all..adios!

5 Comments (+add yours?)

  1. haniesan
    Dec 31, 2008 @ 13:12:27

    slamat tahun baru juge. Dan smoga slamat semuanya😉

    Mieza : yup2 happy new year to u too..u pon semoga selamat dlm prep kawen🙂

    Reply

  2. ~reena~
    Dec 31, 2008 @ 22:39:46

    Plan hg yg no 1 tu mana blh merah lg.Hg tak kahwin lg.Hahaha.

    Happy new year to u too🙂

    Mieza : tak lawakkk…tak lawakkk hahaha

    Reply

  3. hasanah
    Jan 01, 2009 @ 17:01:33

    haa dah lama tak komen kat sini, selalu jd silent reader je. meh hari ni nak komen.

    seronok baca your 2008 nih. byk betul benda jadi kan. i pun tak pernahnye nak buat new year resolutions, bukan sebab takde niat nak get better, tapi in my humble opinion, kenapa perlu ada resolution masa new year je? and like you, although i don’t make new year resolutions, i do have plans for my future… and your 5 year plan tu memang inspiring lah. cewah!

    selamat tahun baru 1430 and 2009!🙂

    Mieza : hehehe tu la jgn la jadi silent reader dah, menyeramkan rase bile ada org follow my blog tp dok diam je..borak2 la kat cni hehe. my 5 year plan is inspiring? haha kalo i achieve sume takpe gak, ni baru 2 je..:)

    Reply

  4. cik peah
    Jan 02, 2009 @ 13:06:45

    happy nue year..and salam 1430..hehe..aku pon ade azam tahun baru..azam tahun baru yg tak baru sgt la..heheh..every year asek renew resolutions jek..mm..pape pn..gudlucks 2 u..

    Mieza : happy new year to u too…heheh aku tau salah satu azam ko is utk turunkan berat badan, carik pakwe..kawen lalalala..ahaha nampak gaya kite berdua tak dpt jumpa nik eh esok

    Reply

  5. husaini
    Jan 06, 2009 @ 10:13:35

    semoga yg diazam menjadi kenyataan .amin

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: