Alkisah Raya Haji..

Kaabah

Ever since my family went off for Hajj, I always had mixed feelings about this day, tatau whether nak sayu ke nak rasa happy ke tade feeling ke..tatau pon coz dah nama pon tinggal sebatang kara je kan kat sini huhu sedey betui.

Dari ari Jumaat dah sakit tekak tak hingat dah, dok pk gak aku ni nak demam ke. Sejak keje kat WHO ni, tau la Wor*ld Hea*lth Orga*nisat*ion pun, tp tak penahnya healthy aku ni, every month mesti demam. Pelik tul sedangkan its a stress free job. Dulu keje bagai nak gila kat Mae*rsk sketnya payah nak demam..pelik tul. Pastu ari Sabtu, dgn reluctantnya I followed my cousin and aunt balik kampung..one of my aunt kat kampung buat kenduri doa selamat. The only reason I followed along pasal kenduri tu ada kaitan dgn my family yg p haji, together with my cousin’s parents. Dahla pegi pagi, balik ptg..pastu haram tak buat pape kat sana, dok melangokkk je coz all the jobs dah kene conquer dgn org kampung..my aunt takpela dok bz menguruskan anak die, my cousin tu ada gak adik die yg die nak heret ke talk wif, aku ni dahla sengsorang..tade sesape nak borak lagi la sangap tahap cipan betul. Nyesal sgt balik kg..aihh tp nak jadi wakil punya pasal, ikut je lerr..

Ari Ahad dah start dah sipi² demam, batuk and flu..dah start la kut demam rindu kat family. Huhu..ajak Mr Fiance pegi Midvalley. Dah lama gile kitorang tak berdating. Seriously, too much of wedding prep kuar masuk kedai yg berkaitan dgn wedding dah buat aku ni meluat nak masuk any kedai or talk about wedding dah for the time being. Ishh..so I needed a break.

Dlm nak sesiap tetibe Mr Fiance call ckp mak die ajak dtg umah for dinner dat nite siap pesan suh pakai baju VS yg baru beli tu *Gulp* masa tu nak memberontak pon xleh gak coz mcm yela mmg la I needed a break pon from all the family related issues, tp ni bakal mak mertua gak yg ajak..dahla aku ni idup sebatang kara dah..huhu bile lagi nak makan ketupat sume kan, so after taking a looonnnngg, deep breath..I said OK. Tp masa dok bersiap² tu, baru perasan that VS top tade tudung yg bebetul sesuai with it, dahh lambat siap nak p MV. Akhirnya bedal je pakai tudung Tierack yg kaler purple pink tu together with my pink Coach bag as well. Mr Fiance said I look sexy with that new top. I felt like I look a newly pregnant mum..haha coz the design of the empire top tu dgn perut aku yg sememangnya buncit buat aku cam preggy 3 bulan. Biorla..skali skala syok sendiri hehe.

The next day was Raya Haji. Korang tau tak company aku ni tak acknowledge Raya Haji as one of the public holidays. Nak tanak kene amik cuti gak for this day. Ampeh betui. Org lain aku rasa dok sebok2 la bangun kul 7 lbh kut either nak p smayang sunat or nak dengar takbir raya kat TV or dok panaskan lauk, rendang sume nak makan satu family..korang tau aku bangun kul bape? 9.30am haha..by the time I go down, switched on the TV, takbir sume pun dah abeh dah. Lantak la. Mmg tade feel pun, pkran dok melayang d whole time thinking about my family yg tgh berwukuf kat Arafah tu je. We went to my relative’s house for lunch, mkn lagi segala rendang and ketupat..and later on went to Mr Fiance’s fren’s house ada makan2 sket. Tu je la routine yesterday. Balik umah, bukak Astro Oasis, tgk program Lambaian Kaabah terkenang lagi family kat sana, camne la dorang kat Mudzalifah sume tu..satu khemah share 88 org according to my mum..mesti memcm irama dengkuran ek kat sana..haha.

Arini masuk balik office mcm biasa. Usually I don’t wear the same clothes twice. Aku ni rajin sket basuh baju..peluh ke tak peluh ke mmg bile balik umah dah masuk baldi dah nak dibasuh hehe..tp arini punya la tade mood, baju kebaya that I wore yesterday I’m wearing it today also. Ada tempias2 bau kuah kacang, satay, ketupat la kat baju aku ni. Dah sembur dgn perfume pon mcm tak hilang gak..lapo aku dibuatnya just bcoz of the smell at my kebaya ni haha..

Sebenarnya aku tade mende nak cite ni. Nanti la esok lusa aku cite ye pasal alkisah Gucci spek..ahaa..menarik kan? oooh kalo tang shopping je korang tertarik nak baca entry aku..kalo tade sal shopping tade la ek? Ampeh tui..haha ok la bye.

p/s : gambar Kaabah tu was sent by my mum a couple of weeks back when they have just arrived at Mekah..cantek kan?

7 Comments (+add yours?)

  1. Twiggy
    Dec 09, 2008 @ 17:02:26

    mieza, xde kena mengena ngan topic tau..😀

    i tengah browse browse.. terfikir pasal you dok cari wedding favours.. kalau ada pape.. i’ll let you know k? sian u sorang-sorang tonggang langgang, nanti u email i k?

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 09, 2008 @ 17:12:35

      Twiggy:

      haha it wasn’t meant to be dramatic pon..tp mungkin dah penat kut browsing2 tu yg jadi drama queen hehe..

      but eh thanks for taking the time to surf around!

      Reply

  2. Ayu
    Dec 09, 2008 @ 18:21:55

    sedihnya u raya sorang2, tp xpe, ada fiance dkt boleh dating2 n merasa kuah kcg sume2 tu. hehe.. cantik gmbar kaabah tu, mmg brbakat fotografernya. jgn sedih2 sgt, nanti dorang smpai blk dgn slamatnyaa.. Amin..

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 10, 2008 @ 09:00:57

      Ayu:

      heheh tade la sedey sgt pon..it’s more like tade perasaan actually mcm cepat la arini berlalu..sometimes u get tired mengcontrol ayu and having a fake smile when u just wanna get the day over and done wif..huhu

      Reply

  3. ~Reena~
    Dec 09, 2008 @ 21:03:53

    Patut la bau busuk.Haha.

    Aku plak ms ry tu mkn, surf net, mkn, surf net sampai gained 2 kg.Lagi sadis.

    Reply

    • newlifenewbeginning
      Dec 10, 2008 @ 09:02:16

      Reena:

      haha aku tak cek la plak aku ada gain or not. hopefully tak la..ish pepenat aku dok menten badan aku slama ni yang oit ahah..

      pasal stress free job tu..kat cni job terlampau tahpape to the extend yang ko jadi org bodo..baik ko takyah masuk cni. seriously..aku nak blah tau dari cni tp takleh laie hehe

      Reply

  4. ~reena~
    Dec 10, 2008 @ 08:51:25

    a stress free job?

    Ada kosong lagi tak? Serius ni.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: