How has your life mapped out?

Suddenly I have the urge to write again today. I think SPM has already started and I remembered today’s topic at Hot FM AM crew about if you wanna repeat/redo certain subjects in SPM, what subject would it be.

If me, it would be Fizik and Add Maths. Because rasenye if I got good grades, I can see my chance being in IPTA doing some engineering degree preferably Electrical Engineering..and ntah² tgh keje skang kat some big hot shot company. Hehe. 

Itu kalauu………..tp tu bukan realitynya skang betul tak?

I remembered during my good old primary school days I would always dgn bersemangatnya letak these 3 occupation as my cita-cita :

  • Pensyarah
  • Peguam
  • Doktor

but akhirnya ape aku jadi? ntahla..hehe Executive je haha. Dulu beriye-iye nak ikut jejak langkah parents la kononnya jadi pensyarah, tp bile masuk Science stream je, dengan segala haram jadah Fizik, Add Maths, Kimia sume terus otak jadi biol, dat explains me flunking in those subjects masa SPM haha. Peguam plak mmg dari dulu minat. Ala dulu zaman 1997-2000 byk cite law firm ni especially Ally Mcbeal, Murder One..fuh cite Murder One tu mmg suke gile aku layan kat TV2 dulu. Tp tahla masa isi borang IPTA tu, tade sorang pon sokong aku amik Law, katenya tak elok..asyik menipu je keje haha. Ntahla labuu. Pastu doktor tu..tahla dun ask why. tu masa kekecik la tp sampai skang tak pernah minat pon.

At first mmg there were some regrets la for not being able to pursue Engineering. Salah aku pun tak stadi bebetul. Jangan bercinta masa zaman SPM, tak elok. Huhu. Kalo nak bercinta pun, make sure ur partner tu can motivate u and ada matlamat idup. Zaman dulu aku ni pon bercinta dgn org yg tadak akal..haha tu yg teruih jadi kiok tu.

This is how my life has mapped up so far :

Sekolah rendah – scorer gile nak mampus. Memanjang no 1 dlm class. pastu gi UK teman parent sambung study pun I excel in my studies, I was amongst the top 3 students in that school itself.

Sekolah menengah – PMR was ok. Dpt 7A, tp masuk Form 4-5 je terus menjunam bit by bit because like i said..lekaaa..haha. Leka dengan zaman IRC la, zaman baru nak kenal laki la apo la..mmg leka gila. Result SPM? Sungguh tidak membanggakan kalo nak ikut rekod aku slama ni la.

University – ups and down mcm rollercoaster. Some subjects excel, some tak. Tp aku pickup lambat, dah 2nd year kut baru result nak naik..kalo kat overseas, org pandang GPA kut? Kat Msia ni pandang CGPA kan? GPA aku 1st class, CGPA aku 2nd Lower haha..

Career – rezeki keje dtg cepat. Dah 3 tahun keje, 3 tempat aku dah keje ni hehe..gaji pun alhamdulillah..memcm bidang dah cuba. HR kejap, Logistics kejap now Procurement..tu yg bagus jadi dak Business Admin ni..memane tempat bleh menyelit. Cuma skang kepuasan tu kureng sket coz mcm tade career advancement kat sini..tu je..

Tp kengkadang I wonder, would I be happier if my life turned out the way I imagined it to be or not? And I wonder too for my old frens out there whom dari sekolah rendah sampai skang ni scorer memanjang, always the top of the class dari sekolah rendah-menengah-dpt study medic overseas-become a doctor happy ke dgn dorang punya life? mmg dorang mmg nak life dorang camtu ke or because they are somewhat gifted and intelligent they just went along with the stereotyped path utk org yg bijak pandai ni? Huhu..tahla i never ask them. Tp so far tgk bebudak yg dlm golongan ni mmg dah selamat jadi doktor pun..good for them la🙂

Cuma tu la..kengkadang manusia ni sentiasa rasa tak puas. Bukan tak bersyukur dgn ape yg ada, dgn keje yg ada tp cuma kengkadang rasa I CAN DO MORE because I know I can, cuma there were certain obstacles that I had to go thru that made me become who I am now. 

But then, aku tak regret pun dpt buat Business degree kat MMU ni. Mmg la memula tu payah nak mampus, dengan tatau ujung pangkal pasal Accounting (sampai laa ni tatau pape pon haha), my 1st sem masuk MMU siap fail paper tu, tp slow² la..akhirnya graduate gak, keje gak aku. Cuma lain bidang je la. Mungkin tu la hikmahnya kan..? Layankan je leeeeeeeeerrr bebelan aku ni..chow!

12 Comments (+add yours?)

  1. farah
    Nov 11, 2008 @ 17:58:58

    hey, u x perlu nk succeed in life dgn amik engineering je OK… pucuk pangkal tanye dri sendri nk maju ke x …

    dkt dgn umh aku ada makcik indon ni die jual kuih muih dari aku kecik lg..mmg tmpt same la die jual..customernye sume kaum ada..

    mula2 bpk aku cite die pki motorsikal kapcai je,ye la br dtg dr indon..ssh lg mase tu..

    skrg ni aku tgk anak die dh pki myvi… ingat senang indon nk pki keta baru kt cni…

    keta lain tu aku xtau la..x nmpk plak…moral of the story,usaha beb…

    kejayaan ada kt mane2😉

    Reply

  2. Ayu
    Nov 12, 2008 @ 01:17:30

    Mieza, i rasa menyesal gak sbb xpilih btui2 course ape nk dibuat masa isi form ke IPTA dulu. Konon2 nk course yg vouge2 la, tp bila lama2, umur dh bnyk, kita sedar yg kita nye keinginan dlm hidup dh berubah. N i just realized i like teaching budak skolah. (bkn budak U). Sesalanku sbb x amik pendidikan/TESL ke.. Xde la mmbazir usia smpai tua blaja x abis2 gini. I think u should be grateful dh leh move on with ur life, xde trsekat2 sbb kerjaya. Nk kawen ke beranak pinak ke. Bersyukurlahh.. Me pun patut brsyukur gak. Manusia mmg xpuas2 kn.. : )

    Reply

  3. dizzyfly
    Nov 12, 2008 @ 08:33:53

    hmm. nice topic. (ko perasan tak aku rajin comment ever since dok “penjara” ni?) lumrah manusia dgn perkataan KALAU or WHAT IF ni. but to think again, we won’t be the person we are now if we took a different track. we always thought that we would be happier if we took different path but how sure are u abt that?

    engineering. takdak ruginye ko tak belajar. tgk le aku, mcm nak mati belajar engineer, last2 jadi ptd yang kwn2 study business pun bole amek. lagi untung sbb study duration for business course is shorter than engineering. loan pun cheaper. hahahha. kesimpulannye, never regret altho sometimes bole je berangan WHAT IF we took another path, if it can motivates u. tapi kalo demotivate, takyah pk la babe. stress kang.

    Reply

  4. newlifenewbeginning
    Nov 12, 2008 @ 08:51:53

    Farah:
    i totally agree with u, kejayaan ada kat memane je, duit bole dicari kat memane gak..and rezeki pun depends on each individual

    Ayu:
    hehe ayu, am already grateful with the rollercoaster ride that I went thru, byk mende I blajar from it. saje je nak bercerita alkisahku hehe

    Fara:
    buat la azam baru utk komen slalue..aku suke baca hehehe. aku tak stress la! aku bercerita je..hehe bercerita dari sudut yg neutral..ko pun tau aku ni sentiasa bermetamorphosis, sat camni sat camtu, memcm mende aku try buat haha..and yeah mmg tak rugi pon tak blajar engineering apekejadah calculus sume sah aku fail memanjang hehehe..and pasal ptd tu..hehe u already know my stand in dat part😉

    Reply

  5. purplediamante
    Nov 13, 2008 @ 09:47:10

    Erm..chup!nak tanya, Engineering student vogue ker? Ada kekurangan tau jadi engineering student (for female only), orang takut nak dekat. Kira xlaku sgt. Kata budak2 UTM la.

    Reply

  6. newlifenewbeginning
    Nov 13, 2008 @ 09:50:00

    Purple:

    hehehe, kat mmu pun ada mindset mcm tu gak. tu i tanak komen la coz i think most uni students akan pk camtu kut..ahaks tp i respect je female engineering students..beauty wif brains u know

    Reply

  7. purplediamante
    Nov 13, 2008 @ 17:22:14

    hehehe tqqqq..

    Reply

  8. Ayu
    Nov 13, 2008 @ 17:59:28

    ye la cik mieza, female engineering students sgt cool n damn attractive la aku rasa (kalo aku lelaki). hihihi…

    Reply

  9. ~reena~
    Nov 14, 2008 @ 13:02:43

    Nice topic.

    Tapi aku rasa korang sume (u & ur blog readers) sgt2 b’untung berbanding aku.Dpt masuk U (x kirala course apa pun).Aku? BAPAK AKU MENINGGAL SEMINGGU SEBELUM AKU SPM.So x yah tanya result SPM aku camna.Pastu aku x dpt masuk U (IPTA & IPTS).Sampai skang pun aku still x dpt masuk U.Setakat kolej bodoh je.Aku lost hidup aku 3-4 tahun sejak bapak aku meninggal.Cuba korang fikir klu korang kat tmpt aku.Tapi aku tau ada org yg situasinya lg susah drpd aku.

    Mcm skang aku keja bodo je.Tapi aku tau i’m worth more than that.I can do better than what i’m doing now.Aku s’diri tgh cari arah tuju hidup aku..

    Reply

  10. newlifenewbeginning
    Nov 14, 2008 @ 13:56:19

    Reena:

    takpe reena, sume keje mmg bodo pon kalo ikutkan huhu tp sometimes kite just gotta look back and appreciate ni pun sebahagian rezeki yg dtg dari Tuhan jugak kan.

    Pasal arwah bapak ko, inalillah diucapkan. Yang tu mmg sudah ditakdirkan..kite xleh buat pape. tp kite sebagai anak watever d challenges is gotta keep our head up high all the time and take one step at a time to tackle every single obstacles and try to make our parents proud of us..tak kire la ape yg ko buat🙂

    we’re all in this together….aku slalue pegang prinsip ni. HIDUP INI INDAH BAGI ORG YG TABAH.

    Reply

  11. ~reena~
    Nov 14, 2008 @ 14:27:15

    Aku plak suka tagline KAMI, “Hidup ini memang palat, tapi esok masih ada”.Ngeee.

    Reply

  12. Twiggy
    Nov 21, 2008 @ 16:52:32

    hheheheh, masa skolah sumeorang nak jadi 3 benda tu je

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: