I need help

I’m at my lowest point of confidence right now. Sangat-sangat tade mood.

1. I feel very unpretty at the moment. Everytime I look at myself in front of the mirror, I would just go urgghhh looking at the zits on my face. Dari dulu nak pegi buat facial, tp asyik postpone coz thinking oh, it’s not under my priority list..tp skang ni dah tengok keadaan muka yg sangat la tak menggoda diriku ini I feel like aih my face needs some pampering. Kalo tak menggoda diriku, camne aku nak goda laki aku? Haha..mmg la laki bleh tergoda dlm bebyk cara..ish amende la aku melalut ni..I just wanna be pretty la!

2. Even my long overdue un-threaded eyebrows pun needs to be threaded tp sangat malas nak pegi coz tade mood. Everytime dah sampai kat zone Bangsar tu, rasa cam aihhh..next time la. Tapi bile balik umah rasa nyesal laks tak pegi lagi. Aiyooo!

3. My angin I HATE COOKING dah dtg balik dah. Bile angin tu dah dtg, mmg I feel so down and just lethargic to at least try to cook. Dulu dtg angin tak reti masak tp nak try cooking. Tapi skang ni dah cam, everytime aku masak sumenya tak sedap (tahla bagi aku tak sedap la coz aku ni tade deria rasa. Sedey kan tade deria rasa. I dunno whether masakan tu terlebeh garam ke, terkurang pape ke I have NO idea) so aku dah malas gile nak masak coz membazir duit, membazir masa, membazir segala-galanya. Especially when you’re living alone, mmg sangat tade mood. Tp at the back of my mind, I’m freaking out thinking kang ape org ckp kalo aku ni tak reti masak la, tak reti jaga laki la hape la itu la. It’s so tiring to satisfy people when u urself is not satisfied with your own damn achievements. Urgh. So i’m stuck. Tak suke masak tp terpaksa masak coz kene belajar masak utk kebaikan diri. Camne nak dtg keikhlasan hati nak bebetul masak coz I want to masak ni…aaaaarrgghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

4. Now is the time for open houses. So, when you go to open houses, u somehow need to berpakaian sopan santun sket, control ayu sket sume kan? We as ladies have the option either to wear your baju raya OR u can wear some casual wear yg at least sopan sket la mcm blouse ke ape ke. Betul tak? I have a problem with baju sopan. Big problem. Because I’m a very sempoi person..my casual wear are really casual, I have less than 5 attires kut yg bole dicategorykan as sesuai for open houses. And those attires for me are so dull and expensive coz most of it is from EIC. Tau2 je la baju EIC camne, plain colour pastu harga beratus ringgit. Ada ribbon kene ikat kat blakang la bunga2 la..adeh. So not me. Pastu nak tanak kene la pakai tudung pattern² nak ceriakan sket attire kite kan..tp one thing about me and tudung pattern² ni, I would take AGES to wear coz d material is just not like the simple tudung bawal. Aku ni dahla tak reti sgt pakai tudung licin, tudung beso2 nak lilit sana sini lagi la haram aku tak reti. Mcm yesterday. Mr Fiance I think dah waited more than 15min kut for me to tackle my tudung problem. Dah geram sangat hati, aku kuar je umah angkut skali tudung dgn brooch sume cukup and pakai tudung tu dlm kete..at least dpt aircond sket. Huhu.Mmg la tudung TIE RACK tu lawa..very striking tp coz its satin, and licin and I know I will get cranky so sampai ke saat ini aku tak ada satu pun tudung TIE RACK. Asyik beli less than RM50 punya tudung je..huhu. But somehow, again I feel dull and plain. Seksa aku nak ngadap almari nak pilih baju yg sesuai utk open houses tau…eeeeiishh. 

I need help😦

7 Comments (+add yours?)

  1. cik wan lesung batu
    Oct 14, 2008 @ 10:33:46

    beb,

    lagi byk ko belek kt cermin, mmg laa rase x bes je… + mebi ko stress kot yg leh wat zits ko byk… (aku da lama x npk ko, jd x leh laa nk komen🙂 … x pe, still ade masa lg utk merawat muke… byk tips kt mgzn , tp aku pn x pnah wat..🙂

    psl baju tuh… x semestinya ko kene beli..tp kalo ko nk bli pn x de hal nye… ko pakai je, baju2 blouse ko yg bunge2 tuh ke…kalo x bunge2 pn x pe… sopan , as long as x ketat cam sarung nangka tu kire sopan laa tuh…

    be urself… even kalo ko nk ubah jd more sopan santun pon, slow2 k… ofkos laa ko nk npk cantik menarik tertarik depan tunang ko, tp jgn laa smp ko terasa smp se stress gini..

    aku ckp je pandai, aku ni pn pakai selekeh jugek🙂

    Reply

  2. cik wan lesung batu
    Oct 14, 2008 @ 10:36:38

    jgn laa amik satin kalo ko x konpiden nk pakai… tudung bunge2 biase pn da cukup… kalo plain biase tu, ko tarok je brooch besar2 tu ke… x pe… kite bkn public figure, jgn riso org pn x de masa nk bg komentar kt ape yg kite pakai…

    cheer up k🙂

    Reply

  3. ~reena~
    Oct 14, 2008 @ 13:48:03

    Dear,

    1. Pi buat facial.NOW.And buat secara konsisten.

    2. And pi buat eye brow thingy tu NOW gak.

    3. Jangan paksa diri.Sila masak with full of love kerana itulah ingredient paling penting.Garam, gula belakang kira.

    4. Tie Rack sangat senang nak pakai.Trust me.Aku pun mula2 mcm hg.Ingat Tie Rack susah gila nak pakai.Tapi senang gila rupanya.Pakai Tie Rack tak semestinya kena lilit bagai.Beli yg square tu, pastu pakai macam pakai tudung bawal biasa.Kecik je size dia 90 x 90.Senang gila nak pakai.Lagi kemas.Tak yah beli yang oblong (panjang) tu.Ikut keselesaan hg.

    If need help, gimme a call la.Aku ni kadang jd unpaid personal stylist org.Hehe.Bab2 nak bagi orang LAGI cantik drpd SEDIA CANTIK memang fav aku🙂

    Reply

  4. Twiggy
    Oct 14, 2008 @ 14:49:00

    mieza, rilek rilek. tengok cermin..pastu repeat after me “eee…cantek nye akuuu…”
    😀

    kita perlu psycho diri sendiri! hahahaha!! positive thinking beb!!

    Reply

  5. izyan
    Oct 14, 2008 @ 20:13:41

    lerrr..awatnya cik mieza uiiiiiiiii
    pi lah wat facial tuh…rajin2kan diri..

    bab baju tu betui la kata cik wan..janji tak ketat kira pass la tuh heheh

    takpun kan sebelum mood rajin nk pi facial tuh..buat sendiri kat umah dolu..🙂

    Reply

  6. newlifenewbeginning
    Oct 15, 2008 @ 09:20:12

    to those who have commented,

    hahaha…i like how reena gives her comment. straight to the point. dats how i like it! hehehe..

    bab baju tu..ye tau mmg looking for something im comfortable at, just tak suke dgn harga die je. i wish it could be cheaper..dats all. dengan kes tudung pun sama..mmg ada byk cara pon utk melawakan diri, whether its suitable or not for me je menjadi persoalan lagi..maleh nak jadi hipokrit tp still ada keinginan nak berubah..haha dah bengong

    pasal facial tu..haa jgn tatau gue dh buat! haha

    Reply

  7. Busana Shafika
    Nov 12, 2010 @ 14:36:34

    Memang menarik cara ini. Pasti ramai yang nak cuba. Kami juga ada tutorial untuk cara pakai tudung.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: