And so the race begins..!

Alooohaaa! I’m back..back with so many stories to tell. I wanna story mory about :

a) Raya – but I can’t because I haven’t uploaded the pics from my camera

b) Me and baking world – for the same reason, tak upload gambo lagi

c) My wedding – haa ni bleh cite coz tade gambar involved hehe

d) My parents going for Hajj – tunggu next post la ye

                                ***********************************************

Pembaca-pembaca blog sekalian,

Setelah kedua-dua belah pihak keluarga bertemu, menikmati juadah raya dan berbincang pada hari Raya yang mulia ini, mereka telah mendapat kata sepakat untuk memilih tarikh yg sesuai utk hari yang penuh bersejarah bagiku nanti. Maka, dengan ini, diumumkan bahawa tarikh perkahwinan antara Hamizah bt Amirin dan Mohammad Khairul bin Ramlee jatuh pada…..

31 MAY 2009 iaitu bersamaan dengan hari Ahad, tatau bape puluh Masihi dan bertempat di Pulau Pinang..

Sekian terima kasih.

6 months lagiiiiiii!! adehhh panic attack sudah bermula huhuhu..it took me a while to digest mcm ok, dah dpt tarikh..now what? otak blank gile. The only thing I knew was capai handphone, terus msg Cik Dizzyfly kite informing her on the news as she is always the first person to know about everything pastu blank balik haha. The date was set based on the school holidays from 30th May till 14th June. Aih kan bes kalo buat 14 june..it’s my birthday u know!! 

At first, I wanted to start after my parents finished performing their Hajj but then it will be way too soon coz that means I have 4 months left to prepare for everything and it’s not easy when I’m here in KL, parents are back in Penang and the wedding itself will be done in Penang so I must plan well enough, segregate my task well enough to focus which parts of the preparation needs to be done here and which part needs to be done there at my hometown. Pening siot! More over majlis tu plak masa cuti sekolah kan, lagi la kene book extra early for everything coz I’m sure ramai gile yg akan kawin during those weeks. Luckily I still keep the cut out page of “Panduan Perancangan” which has all the checklists u need from 12 months up to the final days before your wedding from majalah Pengantin. Kalo tade mende tu..lagi ler gue blank.

So yesterday I was already busy ticking the boxes on what I’ve done and what I’ve not done. Alang2 dah ponteng keje smalam, both of us took the opportunity to discuss a bit on where should we start. And we surveyed some kad kahwin online, found a few that we like, so that’s under our belts now. Later2 baru tempah. Takyah ler p Indon nak carik kad, kat Msia ni pon dah cukup cantik dah. Akhirnye org akan buang jugak kad kawin ko gak kan huhu..

I haven’t set a theme colour yet for my side. I was thinking of something dark since both of us are quite fair,  so bole la tangkap muat ape kaler pon hehe. So far I prefer navy blue/dark purple/maroon/merah hati. My dad wants it to be done at home instead of dewan, so I dun think I can opt for something frilly or heavy kut? I had already set my mind on songket u know, like navy blue in colour..tp tatau la panas ke idak. My mum said takyah ler nak songket2 ni..Mr Fiance plak suh proceed gak. Tahla how ek? On his side, well..somehow one way or another we wanted to keep the Jawa tradition alive since both of us are half Jawa yg tak reti nak ckp Jawa but at least kitorang bangga ada darah Jawa hahah (panjang betui explanation ek). We already found a wedding card with batik design, mmg jawa abeh! heheh and yesterday masa dok ronda2, dah jumpa gak ala2 Jawa punya baju..it’s this lace kebaya in gold with the kain batik Indon tu..lawa! (oh plz dun imagine yg typical Jawa persalinan org amik gambo kat studio tuuu!!) tp malangnya butik tu tutup yesterday so we didn’t manage to ask on the price and all. 

I won’t really go into much hassle pun. The only thing I wanna tempah is the baju nikah. That’s it. Baju persandingan tu sewa je kat memane kedai as long as it fits with our budget, selesa utk dipakai, cantek bile dah diamik gambo..jalannnnnn! hahaha..

So, pembaca² sekalian especially yg dah berumah tangga ni, any tips on what I can do for the first 3 months here?

10 Comments (+add yours?)

  1. Ayu
    Oct 07, 2008 @ 15:21:10

    Tahniahhh!!!!! Selamat membzkan diri, i’m sooo xcited 2 hear dis!! : ) Bout songket ke x songket tu, i nasihatkan, u both go with wat u really want. It’s your day. Gud luck!!

    Reply

  2. cik wan lesung batu
    Oct 08, 2008 @ 07:42:32

    yg ni aku pn x dapek nk komen… aku yg tinggal less thn 2 month (insya Allah) pn lom tawu nk start pa pe…huuu…

    x pe..slow2 go tru ur checklist… sibbaik ade checklist yg dlm mgzn Pengantin tu kan…aku pn ade simpan gak…

    jaga muke, jaga seri…(muke ko mmg da elok pon kan? )😉

    Reply

  3. newlifenewbeginning
    Oct 08, 2008 @ 09:03:01

    ayu – thanks for the wishes! blank lagi ni, tatau nak bzkn diri camne dulu hehe

    wan – hang nak tunang dah in less than 2mths?? haram tak apdet pape pon kat haku ko ni😦 jaga seri pe mendenya..zits popping all over my face ni..stress hehehe

    Reply

  4. nad
    Oct 08, 2008 @ 12:59:48

    haaa
    jap nak ingat balik
    6 bulan ek..rasenye ini time untuk survey bunge telur/door gifts.
    walaupun bende ni remeh..tapi kalau tak survey btol2 can really burn a big hole in ur pocket woo.

    then kene start draft the flow of your kenduri day..kalau boleh ade wedding planner better. tapi xde pun xpe je. then, with this flow, kene pegi survey and select ur caterer. discuss dengan die what time, how many ppl, serve ke buffet style..and food tasting. mine dulu was kagumas, don’t really recommend them though..they serve nasi lambat and nasi sejuk.

    by now, i think kalau nak tempah baju dah kene cari kain and design. then, cari taylor..tempah awal2 pun takpe kalau rase your wedding date tu ramai org nak kawen gak time tu. Good taylors can easily say no kalau lambat.

    borang nikah semua dah settle? ni takleh lambat sangat sebab nak kene book masjid and tok kadi. lagisatu, based on my xperience..kalau partnes are of different states e.g penang/kl..things can be lambat and a bit complicated.

    ape lagi ek?
    hmm bende2 kecik dan remeh better survey skarang..nanti dah lambat sangat takut lagi stress..abis ilang seri hehe

    mak andam ambik yg pandai mekap plis..ur face dah ok..jangan nanti die letak foundation tebal gile and pakaikan lipstik kale tatau ape..or simply tampal ur fake bulu mata with uhu glue (true story happened to my friend ok :P)

    survey la inai, alas dulang, all your accessories like rantai, brooches, tiara etc

    and oh…kad jemputan. ni buat awal takpe..nanti dah siap tunggu mase je nak distribute.

    ish tatau la ape lagi..nanti i’ll tambah as and when i remember.

    wan..tahniah!!😀

    Reply

  5. cik wan lesung batu
    Oct 08, 2008 @ 15:11:43

    weh, lom kompem lg laa..aku agak2 sj tuh… kan ke aku ade ckp kt ko nk wat hjg tahun kan… juz x tawu lg bile..ntah2 kne pospon lg… alaaa, jgn laa majuk sama aku…😦

    Reply

  6. LIZA
    Oct 08, 2008 @ 18:51:30

    congrats mieza!! kalau u ada apa2 nak tanya or juz nak borak2 pasal wedding preparations, ym aje i ok?

    *hugs*

    Reply

  7. newlifenewbeginning
    Oct 09, 2008 @ 08:43:59

    nad :

    adeh juling bijik mata reading ur checklist ni huhu. the thing that worries me the most is the borang nikah part sume, because yeah like u said, I’m using the borang pemohon in Penang, so mcm i kene travel back and forth from here to Penang to settle this thing..but then I gotta wait till my parents finish their Hajj first before I can do all these.

    wan :

    lek aaa..aku tak majuk pon. aku dah biasa la dgn perangai ko ni hehe..nanti when the time comes, I know u will announce it🙂

    liza :

    haah mmg i dah terpk pon nak carik u if i haf some doubts..tp tu la otak tak bebetul focus lagi, still mood raya haha so takpe thanks ye for the support!

    Reply

  8. izyan
    Oct 09, 2008 @ 21:26:21

    wehhh..cik kak.congrats..
    akhirnya…sudah bertarikh :p
    takpe no worries..i know u are good with planning..mesti ok punyerr..

    Reply

  9. newlifenewbeginning
    Oct 10, 2008 @ 08:44:11

    izyan :

    haha good wif planning?planning utk shipment ka..haha kali ni punya planning bukan stail LCL, FCL terus..*adeh dah merepek dah bahse shipping ehehe*

    i guess dak IEL dah tau dah thanks to peah yg announce kan? ahaha..

    Reply

  10. hanie
    Oct 14, 2008 @ 10:40:37

    congrats at first!😀

    membantu jugak entry ni utk bakal pengantin macam saya juge😀. Tapi nak komen yg checklist dari Nad tu….kene siapkan borang nikah dulu baru bole booked masjid & tok kadi yer? aiyayai.

    Kalau tok kadi tak availabe, tarikhnya akan kene tukar pulakkan? Haishh..TQ for the reminder🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: