..Azam Raya..

U know the first thing that will always pop up when I think of Raya is..SAKIT PERUT. 

And due to the mini or should I say major gastric attack last week, I will come prepared with all the extra medication if come necessary. I’d say extra because my mum is a walking first aid kit as she always has something inside her bag if anything occurs. U want tiger balm, koyok, buscopan, ponstan, panadol..haa minyak gamat, pad, tisu sume die ada dlm handbag die hehe. Pastu die complain bag die slalue berat and slalue sakit bahu..like obviouslyyyy…hehe. I don’t follow her footsteps coz I’m a really sempoi gal. I only have my buku order kepek, my VS lip gloss, a few pens, a highlighter, pantyliners..and dats it really in my handbag. Huhu..so dats y I said. I will come prepared this time! Ubat angin, gastric, ponstan, even ubat sembelit (which I bought yesterday at the pharmacy) sume akan ku sumbat..

Like wat dearie Fara said dis morning..“u’re oneeee complicaateddd gal u knowww”

Yup. I know! hehehe

Pastu another thing that I have to prepare is..DUIT RAYA.

Aih..korang yg teringin sgt nak keje MNC tp yg langsung tak localised ni, meaning tade local HR to take care of your well being ni takyah ler. Dream on je ler. Buang karan. Skang dah bape haribulan? Gaji tak masuk lagi. Org lain dah tukar duit kat bank, aku gak yg tak tukar² lagi. Sheesh. Kat ofis lama dulu..skang ni dah abeh kut duit aku hehe gaji masuk awal. Pastu teringat dulu kat ofis lama bile dah ujung2 bulan posa ni Kak Pah dari Finance would go round the office distributing the sampul duit raya tu. Dulu aku tak appreciate. Tetiap kali dpt mcm alaaa..menyemak je. Aku dah ada la..tp skang ni, when I only have one pack of sampul (itu pon dari butik tempat aku beli baju raya) makes me miss the lil things u know..mcm alaa tade sampul eh tahun ni. Pastu tade pon departmental/office bukak puasa kat sini. Mcm poyo je. 

I only allocate RM200 je for duit raya every year, but this year tatau la cukup ke tak coz this year I’m planning to give to the cousins yg STRICTLY masih bersekolah lagi. Yang dah masuk Uni tu takyah..korang lagi kaya dari aku duit PTPTN berkepul² masuk dlm acc korang haha. Last year aku tak bagi coz I was thinking, alaa tak kawin lagi takyah la kasi kat bebudak kecik ni, tp skali one of my cousins who had just started work last year dah smgt kasi duit raya, erk terasa gue tahun ni. Hehe..smalam pegi umah die masa anta kepek I casually asks him.

M : “tahun ni allocate bape utk duit raya?”

A : “RM300” 

M : “uihh byknya…”

A : “ni pon tatau cukup ke tak”

(adehh……..malu lagi. aku ni allocate RM200 je..huhu. Dahla gaji aku lagi tinggi dari die. Aihh tp die takpela duk dgn mak bapak, tade credit card..bil sume parents tanggung..haa aku ni byk tau tanggungan kui kui so dat explains the kedekutness in me)

pastu tetibe when Mr Fiance mentioned about his anak buah and sis..rasa cam alamak..! dok concentrate on my side je, lupe on his side. Tp skali pk eh perlu ke pk..aku tak kawin lagi dgn die.

Ahh..takpela, push aside that thought. Kene sediakan gak duit🙂 Kang kene label lagi ice queen tak reti amik ati kuarga plak kan. Serik dah dpt label2 camni..kalo dpt gelaran Mieza comey ke Mieza dah kurus ke..takpe la gak.

Tapi skali pk aku pon dah naik boring la ppl keep saying “ko tu dah kurus la..takyah nak minum HL lagi” I’m normal la people. I still have my perut buncit, I still wear saiz L punya baju. Bukannya taksub ponnnnn..bulan posa ni langsung tak minum HL, jimat duit aku. Hehe.

takpela tak kisah la janji aku ada azam and aku nak do something different every year.

Last year, azam aku was to go to every open house that his frens/relatives had which I did! satu umah je tak pegi coz my parents came down..

This year..azam aku, well ape yg tulis kat atas la. To be prepared dgn ubat-ubatan & to give duit raya kat cousin² yg slama ni aku tak bagi coz I only concentrated on the warga tua..

So there. Hopefully mission will be accomplished with no hiccups!

Korang ada azam raya tak?

13 Comments (+add yours?)

  1. sharina
    Sep 24, 2008 @ 19:37:01

    samalah kiter…. tahun ni allocate rm200 je untuk bebudak…. and nak kasik kat 4 org jer… haha 3 anak buah, ngan my brother ( dier dah keje pun nak duit raya jugak)

    Reply

  2. ~Reena~
    Sep 24, 2008 @ 22:22:42

    Ada! Nak pegi raya rumah orang especially my friends kat Penang sebanyak mungkin.Hehe.

    Reply

  3. Ayu
    Sep 25, 2008 @ 06:01:32

    Hehehe.. Mcm2 la crite u nih, I like reading ur scribbles, my fav xtvt! Good luck with the azam raye, good ones!! I hv no azam la tahun ni, dpt beraya, sudah.. Good luck tau, n hv a happy n happening raya!! : )

    Reply

  4. cik wan lesung batu
    Sep 25, 2008 @ 09:54:36

    azam raya ? raya pon ade azam ek ? azam aku nk wat open house ky cyber, k x? cam x kan jadi jek ;p tgk dlu camne ye..

    duit raya ? ko jgn tny aku laa, ank buah je dah 22 org, x leh nk bg sama rata, nnt komplen… kesimpulannye, agak sengkek laa raya kali ni kalo nk compare las yr… x pe laa, biar maksu nye nih berkorban pn x pe, janji anak2 buah hepi…huuuu…

    hehehe, meh laa sama2 kita memberatkan henbeg kita… beg aku da slmt dah, ameltz yoko2 pn ade, cap kapak, bonjela, ubat gigi pn ade… ;p org ckp beg doremon ;p

    ko raya mana dis yr?

    Reply

  5. cik wan lesung batu
    Sep 25, 2008 @ 09:57:21

    aku suke bebel pnjng2 kan kt blog ko…hehehe…mahap ye… lupe batasan… ampun slmt hari raya

    Reply

  6. izyan
    Sep 25, 2008 @ 12:33:42

    muahaha..aku bg kat adik2 aku jer.
    ok ler tu kan..hehe
    by the way..kitorang dah dpt dah sampul duit raya HSBC seperti biasa..keh keh(saje nk menjeleskan miza)
    aku balik kg esok..:p
    selamat hari raya..maaf zahir batin yer..

    Reply

  7. newlifenewbeginning
    Sep 26, 2008 @ 08:29:00

    sharina – i dah tambah sket bajet i jadi RM250 huhuhu

    reena – wah syok la tu. aku ni mmg seadanya taknah beraya kat Penang..so mmg tade umah nak beraya

    ayu – hola org Holland!! hehehe suke baca yee..masheh although it’s full of crap. eppy raya to u beb eventho jauh di perantauan

    wan – aku mmg suke baca bebelan ko pon..hehe ko ada 22 anak buah..kalo kire kazens pon aku ada lebeh kurang dat amount gak pasai tu aku filter those yg dah masuk uni hehe sengkek aku

    izyan – ko mmg laaaaaaaaaaaaaaa..saje nak buat jeles hokey!

    Reply

  8. Shopaholic Mama
    Sep 28, 2008 @ 12:42:32

    Hi Mieza,

    Salam Lebaran to you, fiance & family.

    Ps. I didnt know Raya pun kena ade azam ke?

    Reply

  9. LIZA
    Sep 29, 2008 @ 08:50:17

    eh u pun ada sembelit ke? sama la ngan i. hahahahahaha!! tapi i takde la mkn apa2 ubat. juz i skang ni amalkan minum banyak air aje.

    thn ni i tak bg duit raya.. call me kedekut or whatsoever😀 nak kawen kena guna bnyk duit.. (alasan aje tu)

    anyway, wanna wish u selamat hari raya.. maaf zahir & batin..

    *hugs*

    Reply

  10. ~Reena~
    Oct 01, 2008 @ 19:49:56

    Salam aidilfitri.Ampun & maaf atas segala khilaf🙂

    Reply

  11. Twiggy
    Oct 02, 2008 @ 10:43:19

    Selamat hari raya!!! Maaf Zahir batin!!! Makan sampai pengsan!!!😀

    Reply

  12. Aizat
    Oct 03, 2008 @ 13:08:39

    i budget 100 je, tu pon tak habis. Bukan kedekut ek tapi budget.huhuhu.tapi mmg i bagi kat bebudak je, orang yg dah “late teens” mmg sorry la tak dapat. u bagi satu sampul sampai berapa byk sangat?? anyway all the best for the azam.hihi

    Reply

  13. newlifenewbeginning
    Oct 03, 2008 @ 17:35:49

    Tq korang 4 d raya wish!
    Aizat-i bajet rm5 je setiap sorang,warga tua dpt rm50..certain kiddos dpt rm10 or rm15 tgk keadaan hehe

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: