Aku dan dunia memasakku

Minggu ni minggu menguji kesabaran untuk aku pasal aku demam! dlm masa org lain dok bersemangat menyambut bulan Ramadhan ni, bole plak perfect timing die nak demam on the 1st day of puasa..pastu the next day plak mmg xlarat nak p keje coz tido tak nyenyak idung dah tersumbat, tekak dah perit. tambah plak tgh posa laks..lagi la lemah badan dibuatnya. Degil tanak bukak posa coz tanak rugi..biar lembik terkulai asalkan takyah ganti extra days utk posa ni hehehe.

Dlm demam punya demam aku sempat jugak menunaikan janji aku pada diri sendiri which is to COOK! and yes I did cook hehe. Eventho dok shrok shrek shrok shrek idungku penuh dgn mukus yg berlendir..wahaha daku harungi jugak hujan ribut petir utk pegi ke Tesco Shah Alam beli pape barang dapur utk minggu ni dari PKNS tu. Haa jgn tatau 1st day posa aku dah selamat beli sepasang baju raya dah. 2 more pasang to go and mission accomplished! mcm klakar je baju raya tahun ni..nak tau ape nama baju kurung aku beli tu? BAJU MAHSURI ANGKASAWAN..ya ampun tau la ada lip lap lip lap pon tp tade gaya angkasawan aihhh..aku siap hayun2kan baju tu nak tgk tahap liplap die camane..ada efek tak hehe salesgurl tu pon gelak je tgk aku.

anyways back to topik memasak. Pale otak aku tak abeh2 dok bayangkan kurma ayam dengan kangkung goreng belacan, so konon2nya beli la barang2 yg sesuai utk masakan tu and beli la daging haa for the 1st time, tak penah2 beli daging ni(tu pon suh cik abg yg pilihkan coz i have NO idea how to pick a daging) coz dok teringin daging goreng kicap la plak aku ni. mengalahkan org ngandung betul. tp disebabkan fluku yg makin kronik angan2 utk memasak sume mende tu tak jadi. Belek2 buku resipi tgk menu apa yg senang..skali tgk haa daging masak merah ok gak tu. dpt makan dgn telur dadar jadi laa..and tadaaa ni la hasil keje ku hehehe..pakai camera phone, blur la sketnye. lantak la sedap ke tak sedap, aku punya deria rasa pon dah tade dah so asalkan nampak mcm mkn kat kedai makan and ada rasa and plg penting aku TAK sakit perut the next day..kire selamat ar masakan aku ni! huhuhu. Bangga aku.

Daging masak merah

The 2nd day of posa aku kan MC, dah mmg lembik ar kat umah. Pkran tu still pk nak masak ni, tp tak larat..kang aku kedegang kedegung kat dapur, tak pepasal aku plak yg pitam huhu so cik abg pun ckp takpela takyah masak, kite pegi je beli pape kat bazaar ramadhan kat stadium tu and mkn je la kat Dataran..tu mmg stail kitorang kalo tak berbuka kat kedai mkn. kitorang mkn ala2 nomad sket, duduk bersila dgn surat kabo and botol mineral utk basuh tangan, makan kat Dataran Shah Alam tepi jalan ditemani kucing2 dan kapel2 lain yg senasib dgn kami hehe. Korang nak tau, tahap idung aku ni tersumbat smp punya la banyak gerai yg dok masak memcm mende kat keliling stadium tu haram aku tak dpt bau. So basically tade la menguji keimanan aku sgt bile jenjalan kat sana coz bile tak bau makanan, aku pon jadi kurang lapo la heheh. Tp seriously la..sgt mengecewakan ok beli makanan kat bazaar ni. Kengkadang aku tak paham la camne la dorang ni bleh berniaga. Aku ni mmg la tak reti sgt masak, tp aku tau la beza antara makanan yg sedap or tak sedap. masakan tu tak sedap bcoz dorang ni prepare time dorang dah berposa which makes them xleh rasa masakan sendiri ke ape pon tatau la. Ni kitorang beli nasik lemak, roti boom, roti john..sume fail duh. buat rugi duit je. tp pk pasal dah beli and dah lapo, licin gak la sume kitorang telan..but fail!! lepas tu Shah Alam ni dahla beso gedebaq tp bilangan pasar ramadhannya..alahai ciput nak mampus, tak bes betul.

Tu la yg membuatkan aku on the 3rd day of posa to just cook up something simple again. Aku bulan posa ni shift keje bes betul. 8.30am-4.30pm. awal gile bleh cabut balik umah..so smalam singgah another bazaar ramadhan kat Seksyen 3 dgn cik abg nak beli pape kuih yg patut utk berbuka lepas tu he sent me home and I started to cook NASI GORENG KAMPUNG hehe. Dah ada nasik lebih, badan pon tak bebetul recover lagi and again, with zero knowledge on how to actually cook dis dish aku menimba ilmu dari buku resipi la of coz and tadaaa ni hasil keje aku gak hehe.

Nasi Grg Kampung

Kali ni aku bagi rating 3/5 je la coz tak pedas. Aku ni mmg tak tahan pedas, tp at least kalo ada pedas sket dpt la tambah umph kan. So note to self : guna 2 cili instead of 1 huhu. Tu la alkisah aku dgn dunia memasak utk minggu ni..baru je 3 ari posa kan…haa lauk yg beli pon tak abeh lagi..takpe2 nanti kalo fairy godmother dtg bagi seru kat aku, ada la gambo masakan aku yg lain ye di masa akan dtg..cewaaahhh

5 Comments (+add yours?)

  1. dato k
    Sep 05, 2008 @ 23:14:13

    gue bg je dia suport tuk dia masak since dia nk blaja + tuk kbaikan dri dia + kami gak🙂 sdap tk sdap blakang cita yg paling pnting tau cmner cara nk masak at least bnda tu mmbantu tuk improve lg skill dlm bab2 masak2 ni…pape pn yang, teruskn usaha anda…sya bg 5 *****😉

    Reply

  2. dizzyfly
    Sep 08, 2008 @ 10:44:33

    ceh….tahpape je dato k pnye komen…kakakakakakka…komen diplomasi siot…mcm dlm magazine je

    Reply

  3. newlifenewbeginning
    Sep 08, 2008 @ 13:51:33

    haha tak kisah la beb..janji die bagi aku rating walaupun die taknah rasa lagi masakan aku heheh

    Reply

  4. izyan
    Sep 09, 2008 @ 20:19:40

    wahhhh..bagus2 nampak sodappp jer daging masak merah tuh😀

    Reply

  5. newlifenewbeginning
    Sep 10, 2008 @ 09:02:14

    mmg sedap pon haha..for someone yg baru first time masak la hehehe

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: