Pre-Ramadhan Syndrome

Next week will be the start for Ramadhan! Ramadhan would always be the month that I will always somehow one way or another will be in a teeny weeny bit sensitive mode due to many reasons, dlm bak kate org melayu kite ni syahdu lerr huhu

I dunno why Ramadhan would make me feel this way. Maybe its due to the atmosphere. Yg mana stok2 mcm aku yg berjauhan dgn keluarga would definitely be rushing back to their hometown to celebrate the 1st day of puasa at home or at least spend a weekend with their family during this month, yang mana duduk dengan keluarga tu mesti 1st day of puasa tu mkn reramai kan, sure memcm juadah ada atas meja tu. Bangun sahur sesame and bukak puasa sesame. Sigh. All these while I would hardly feel jealous if Mr Fiance would always have his mum’s cooking to eat, but bile bulan posa je mula la aku rasa mcm aihh I wish my family is here with me takyah la nak terkejar2 pegi pasar Ramadhan carik pape makanan yg sungguh tak sedap utk berbuka nanti coz I’m all alone huhu, ni la pros and cons duduk berjauhan dgn family ni.

Kengkadang bile dpt peluang balik for the weekend tu mmg jadi dak jakun jap dpt makan masakan mak. Penat2 mak kite bekerja pon die tau anak die slama ni dok makan makanan kedai je, sanggup la die masak walaupun d dish tu will only last a day. If not, stail aku kat cni ape yg aku berbuka itu la sahur aku. I dun bother to wake up in the middle of the night for sahur. I would just stuff myself with whatever that I can, do myself a HL shake pastu terus tido.Tahun ni, disebabkan bosan nak meredah jam nanti nak pegi Stadium Shah Alam pastu makanan yg tak bape sedap sume kengkonon azam thn ni is to COOK hehe. Walaupun aku ni tatau masak tp dah alang2 ada 3-4 buku resipi dah kat umah and hopefully dpt balik awal, I am hoping that dlm seminggu tu dpt la aku try masak pape dishes yg simple yg aku sorang bleh mkn..huhu. Skali pk bile lagi nak experiment bab memasak ni if not during these kinda situation yg ala2 darurat ni. Time lain ntah bile la nak masak pon kan, lepas tu ni pun mcm ala2 training gak utk next year. Huhu.

Raya this year will not be as meriah as the previous years, actually it was never that meriah pun as I get older but at least there weren’t any family members missing. This year, my grandfather passed away, one of my closest cousins has flown overseas to pursue PhD for 3 years with his wife and daughter. Another of my cousin (prefer to my previous post) will still be in Houston until end of this year, so most probably the festive ambience will not be there.

This year will be the final year for me to go through the fasting month and Raya as a single woman, after this I’m gonna be somebody’s wife. Gosh. This feeling is so freaking weird. Time flies so fast! Baru je tahun lepas during Raya I’d still remember the ala2 rombongan meminang came to my house for dinner cum merisik huhu. That was SO memorable because only the both of us knew that there were gonna be some merisik involved but my parents didn’t know. They thought it would just be a normal dinner to have a get-to-know session with his parents haha skali tgk dari 3 people that was supposed to attend dah naik jadi 7 people haha..haa gelabah ko! I still remember the conversation that the mums had together sambil duduk bersimpuh atas lantai:

His mum : “Haa Along ko ckp je la” (Along, his bro menggeleng kepala, points finger to his mum)

My mum : “Ckp ape?”

His mum : (senyum simpul) “Niat dtg ni sebenarnya nak merisik Mieza, yela dorang dah lama gak berkawan..tp saya sebenarnya tak reti nak cakap”

My mum : “Merisik?? Uiih kitorang tatau pon..nape tak ckp awal2? Takpe2 saya pun tatau nak ckp ape gak sebenarnya ni” (giggles)

His mum : (giggles together) “Itu la dia ye, sesame tatau..takpela ni cincinnya, kalo sudi terima, amik la cincin ni..kalo tak, takpela..”

My mum : (opens the box) “Laaa susah2 je, cantik cincin ni” (passes it to me)

Huhu the rest of the conversation tak dpt dgr sangat.I asked him to record the conversation sementara die pon ada kat ruang tamu tu skali tp die takmo huhu.lepas my mum pass the cincin to me, terus sarung kat jari hik2 and then my mum halau me to standby kat dapur or kat tangga je buat pape yg patut..huhu but all i know i was beaming the whole time hehehe coz our plan worked. Cincin tu dah lama dah beli just menunggu masa je bile nak rasmikan hehe…rupenye dah setahun ye..waduh, waduh.

And oh ada lagi mende yg klakar jadi on that day. Kan aku ckp it was supposed to be a get-to-know-session kan? so bapak aku ni pun bukak la cite pasal salasilah kuarga dgn cite kat kampung sume memandangkan we all came from d same kampung. So pak aku dgn confidentnya la ckp

Dad : “haa jiran sebelah ni pun org kg kite jugak..tp tatau nama penuh, kitorang panggey Cik Yah camtu je”

His mum : “Yah? Saliyah ke? eh tu kawan lama saya tu masa sekolah. Die duduk umah sebelah ni ke?” (terus bangun nak jenguk tuuu)

kebetulan anak Cik Yah ni mmg ada kat luar, siap suh anak die panggey Cik Yah tu..

(Cik Yah pun kluar ler dgn muka blur)

His mum : “eh awak ni Yah..Saliyah ke yg dulu sekolah dekat Batu Laut?”

Cik Yah : “yer saye…awak ni sape?”

haha adoi nak terburai perut gelak mak die dah bersungguh2 la nak jmp kawan lama skali kawan lama die tak kenal daaaa hahaha

His mum : “ler..saya la..Ruminah”

Cik Yah : “ehhh awak buat ape kat sini? eh Krul pon ada skali kat sini. Ada ape hal?”

His mum : “ni ANAK aku la!”

Cik Yah : “anak ko ke yg slama ni kawan dgn si Mieza ni? laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kalo aku tau dah lama aku cubit2 si Krul ni”

hahaha adoi adoi..seriously it was damn funny if u see the face of Cik Yah during that time..blur gilee huhu. Tgk, jejak kasih dah pun berlaku..ewah.

Next plan in hand is to meet both parents again this Raya for a meeting again to set on the date for the wedding. Dahla postpone dari bulan Feb dah skang jadi bulan May or June. My dad is only free from his work by May, his mum plak prefer bulan June. Tp both sides nak majlis tu diadakan pada hari Ahad. Yang aku tau, kalo nak buat bulan June tu sila la adakan majlis persandingan di sebelah pompuan pada 14 JUNE 2009 ye. Ari ahad tuu…lepas tu tetamu yang hadir kalo bleh sgt dialu-alukan untuk memberi 2 set hadiah. Satu utk wedding saya, satu plak utk birthday saya. Hahahaha sgt bagus kan cadangan saya? Pastu masa sesi potong kek tu, bleh la letak 26 candles kalo rajin and kalo tak cair la kek tu hahah. And oh lagu plak, bleh pasang lagu Selamat Pengantin Baru and also Happy Birthday haha adoi la aku dah bengong. Laki aku nanti pon jimat cost nak beli hadiah. Die bleh beli 2 in 1 present for wedding anniversary + birthday present. Huhu ada org pernah nasihat jangan kawin on birthdays ni dpt hadiah 1 je coz si suami mesti akan combine punya..huhu.

Tgk dah divert topic dah..kite sebenarnya nak ckp pasal posa and raya kan? Aaah takpela gaji dah masuk bleh la survey baju raya dah starting from now, kene beli 3 pasang. Satu pasang tu kalo bleh nak matching dgn die gak walaupun kitorang bukannya raya sesame, tp aura tu mesti ada. Lepas tu kene beli tudung plak. Pastu kene allocate duit raya sket utk bagi atok nenek yg masih ada and to my bro..yg lain kazen mazen tak kuasa nak bagi lagi coz ramai sgt. Lari bajet.

Mengalahkan RMK9 betul entry aku kali ni kan..hehe SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN KE-51 AND SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN SEMUA!

Tugu Negara

memorial

(My family and I went to Tugu Negara 2 weeks ago coz my lil bro was in the Merdeka mood and he wanted to see the monument in real life, slama ni asyik ngadap dlm buku teks je. Putting aside all the propaganda and the internal politics that is currently ongoing with all the sumpah isu and the Permatang Pauh election, just by looking at the statues and the writing on the wall is enough to make you ponder on what PERJUANGAN is all about. They fought hard, battled hard without asking much but just to free our country from any penjajahan, tade pun nak kecoh nak dapat ganjaran ke gelaran Dato’ ke hahaha tetibe terpesong ke badminton ek) Renung-renungkan dan selamat beramal

1 Comment (+add yours?)

  1. hanie
    Aug 28, 2008 @ 11:55:34

    hahaha…its funny la bace entry ni. Terutama bab merisik tu. kite pon lagi la..kami berdua tatau pon rupenye nak merisik. His parents yg buat kejutan. Last2 kami dua2 pi ‘main’ kat luar rumah bak kate org tua…toksah dgr perbincangan dua2 keluarga, haha kami ni tersipu2 malu tau😛.

    Sameee laa..insyaallah. this year be the last beraya sbg seorang ‘single’😀 Tahun depan dah berdua dah hik2 (malu) dan kite pon tgh duk pikir2 bilekah tarikh yg sesuai utk majlis kawen nnt..ntah2 date kita dua same!😀 Anyway, slamat berpuasa cik mieza

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: