Nak bebel jap..

Urgh..i cannot take it anymore la. I thought I could handle it but adoi dis is so getting on my nerves la!!!!

World Map

 How do you feel about Geography? or at least about the countries of the world, capital cities of the world? Do u have zero interest/zero knowledge or in other words you couldn’t care less where these countries are located, which timezones they are or you’re like me who is very much into it?

Call me skema la but I do enjoy looking at the world map ok..sgt suke, it’s part of me to gain more knowledge on General Knowledge especially and boy it really helps me a lot now once I have left school. Masa aku kecik² zaman hingusan dulu, zaman tadika, sekolah rendah each time when I go onboard an aeroplane, I would always sit at the window seat, bukak majalah Going Places yg MAS provide tu kan, always turn to the back page and start menghayati map Msia la, map dunia la dgn sepenuh hati..huhu lepas tu bile the plane is in the air, I would look down from the window and start asking my dad silly² question mcm “Kite dah kat mana eh skang pak kalo tgk buku ni…kat cni eh..?” “nape tade gambo tasik pon kat cni..kat bawah tu kan ada, map ni tak betul la” I was so intrigued u know…..dulu masa kekecik mana ada opportunity pegi overseas, just travel locally je, mmg la map Msia tu tade pape yg menarik kan? but then as I grow older, dpt peluang pegi overseas, and still d same routine continues..dpt plak bapak yg rajin melayan soklan2 camni, dulu tanye soklan bodo2 la..tp bile dah besar when I actually learned Geography..kengkadang bile dlm plane tu,  both me and my dad will belek d map, saje nak tgk where we are now, kat atas country mana skang we’re flying above..lepas tu kalo fly overseas kan kat screen kecik tu akan tunjuk also right the altitude, latitude, timezone of the countries sume tu? my family : my dad, mum, lil bro and myself kalo dah sangap dgn all the inflight entertainment tu akan just biarkan je screen kecik tu entertain us..at least bleh tau gak where we are kan?

and then masa zaman sekolah rendah dulu i still remember I played this game with my frens, yg kene buat column A-Z yg kite kene namakan objek, nama negara, buah, nama org ke hape tah with that letters..so indirectly main game bodo tu increased my knowledge gak kan?

so now..I’m 25 years old kebetulan two of my workplace is all related to transportation and logistics so of course kalo bleh u need to know la where you ship your goods to kan? tak ke menambahkan satisfaction sket if u work in a shipping company ke memane je la and u can answer confidently i have dealt with shipments to Latin America, to US, to Asia Pacific and you actually KNOW where these places are??? dulu masa zaman kat company lama tu aku tak heran sgt la if some ppl tatau where some countries are located, and penah la aku dpt gelaran “expert in Geography” kat sana but my expertise is not really used because bebudak ni pon is about my age..they are internet savvy, depa tau la nak search kat Google..tau la nak carik sendiri mana tempat2 ni kan..tp ya ampun kat sini mcm tahla, ok I’m honoured to be called “Cikgu Geography” plak kat cni but at least..have the initiative la to learn people. Sesket tanye aku sesket tanya aku. Mmg la keje kat W*H*O ni is towards relief goods, you ship medical/non medical supplies from all over the world globally, even to the remote places of Africa/Fiji Islands and wat nots. Yer aku paham korang mungkin tatau mana Kiribati is, aku pon tatau bukannye aku tau sume pon tp at least TRY la to take the initiative. Internet depan mata ada…gi la tgk Wikipedia ke Google ke, bukannye internet connection tu kene block. Senang bagus jadi cam jiran aku ni, die tak sure pasal Europe, memula die tanye aku, takpe aku layankan, pastu die ckp takpe die akan carik map of Europe and die akan tempek kat meja die..haa tak ke bagus tu?

Aku ingat aku dah move to a different unit that no longer handles shipment by air and sea ni, kurang sket la pertanyaan geografi ni..tp ada jugak. Sipolan ni, kalo die tak dtg meja aku, die akan call aku. Aih kalo aku compile sume FAQ yg aku dah jawap, and aku charge satu soalan sepuluh sen pun aku rasa aku leh guna duit yg aku dpt ni utk makan lunch. Pagi tadi I got the most wonderful question.

A : “Cikgu…Incheon is in Korea eh?”

M : “Yup..South Korea”

A : membelek kertas rates dgn penuh concentration “ok, it’s South Korea. So Korea is, north ke south Europe eh kalo dekat kertas ni?”

M : numb gile tatau nak ckp ape dah, trying to maitain my composure here. “My dear..it’s East Asia” (points at the sheet of paper) “situ ada East Asia kan..use dat rates ye”

urggghhhhhhhhhhhh!!! aiii tatau nak kate ape dahla. Ok, I know some ppl may not be as priviledged as I am, tak dpt peluang pegi merata dunia (well tade la merata but at least dpt la peluang kan)..pastu tade plak org nak melayan soklan2 bodo2 ke mcm aku ni ada bapak aku ada gak utk menjawap..or maybe u just dun haf any interest at all in dis topic. Aku tau, tunang aku pun kiok gak dalam bidang ni huhu..die also terima bebelan yg sama gak, he is not excluded just becoz he is my fiance.

tp kalo ye pon…………………tsk biol pale otak aku la. Biol! tak malu ke dgn anak² (yg dah berkahwin la I mean) kalo they ask you questions utk buat homework ke or just out of curiosity lepas tu u as a parents jawap TATAU..

ntahla…aku rimas la…sgt rimas.

4 Comments (+add yours?)

  1. Shopaholic Mama
    Aug 07, 2008 @ 17:04:26

    kalau setakat nak suruh belajar Geography, I really hated the subject. But in future, kalau dapat enter The Amazing race, then Ino choice, must read lor!

    Reply

  2. ~Reena~
    Aug 08, 2008 @ 10:38:21

    Haha.My current job pun kena tau gak skit2 pasal negara-negara ni.Tambah2 plak i skang support Europe region (Keja baru nanti support Malaysia je..Tak bestnya..Apa dah melalut ni.hehe).

    Tapi memang rimaslah kalau ada colleague(s) camni.I pun pernah kena.My colleague suka tengok screen pc i check i buat apa.Macam hapeee je.

    Reply

  3. dizzyfly
    Aug 08, 2008 @ 13:32:46

    haha. aku tanak la bebel ape sgt. tapi, dah nama internet depan mata, google map ke google earth or whatsoever jela. ape ke payahnye? adeh. nwayyyyyyyyyyy…aku sukeeeeeeeeeeeeeeeeee la game A-Z tu ha. paling best letak nama country. ahahaha. yela, dulu aku punye knowledge a bit wider than my fellow schoolmates la. hahaha. dan aku sukeeeeeee geography. aku boleh belek map lama gile n dok figure out where the hell the place is. lagipun, malu la kalau budak engine fail baca peta. wahahahahaha.

    ps: tapi kekadang aku fail gak sbb aku nak dok synchronize dgn time aku driving. heh heh heh.

    Reply

  4. hasanah
    Aug 22, 2008 @ 00:15:14

    aikkk i pun tak minat geography and takde la terer mane, tapi at least i tau la korea tu kat mane. pelik betul soalan “si polan” tu laa..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: