A sick cat, kursus kawin, a tired mind

Hello everyone..how was ur weekend? was it as “menarik” as mine? wahaha..i dunno where I should start my story here as SO many things happened over the weekend.

Last Friday, I managed to scramble myself to settle whatever pending errands that I had in my checklist that has been whirling inside my head just before my parents arrived. At 5.30pm sharp I left the office, drove on the right lane the wholeeeeee wayy back bcoz I was supposed to meet one of my kerepek’s customer as well at 6-6.05pm. Tp tu la, terlebeh bwk laju punya pasal by the time I received her sms that she will arrive at 6.10pm I was already 5km away from the meeting point. So, at 5.50pm dah smp pon station minyak tu..dah terpaksa tunggu cik kak tu..dahla I hate waiting for ppl, I get restless easily, I get fidgety and yes I was cranky because I still have stuff to do at home. Sesket tgk jam dok pk, dorang ni kat mane dah (my parents), sempat ke buat itu buat ini..wargh tensen but nak cranky pun it’s my bad for driving a wee bit too fast (120km/h je..) and arriving early. Mesti she thinks I have bad customer service, bcoz once she collected the kepek, made her payment, I said my thank yous to her pastu terus tade babai tade pape cabut terus zooooooooooom all the way kat Federal Highway plak to reach home.

Once I got home, checked my cat tgk alahaii cirit lagi si Ciki ni. Sangkar dah ada cebisan taik sana sini, ekor pon dah comot, makanan pon tak makan..adoi. [Ciki has been having diarrhoea this whole week, asyik cirit-birit je since last Tues/Wed] dah terus kene reshuffle plan. Nak setel kain cadar yg tak dibentang lagi ke, nak uruskan kucing..mana satu lagi express? So I head upstairs, jadi bibik express..spray2 umah tu kasi wangi sket dgn Victoria’s Secret My Desire haha, final2 touch up at the living room and head straight for my cat. Penat beb jaga kucing sengsorang ni, after one year taking care of him, this is the first time that I see him unwell..sangkar tu dah bape kali basuh dah minggu ni, bontot die lagi la dah bape byk kali dicebok, dispray dgn air..sian tgk smp melecet bontot die..skali dlm dok uruskan Ciki, parents pon sampai around 7pm ish. Dh aku kene sound suh bwk Ciki to the vet a.s.a.p..my mum tak smp ati tgk badan die yg dah susut. [aku pon lagi la tak smp ati tp tade masa nak anta during weekdays..warghh tensen jadi single mother ni huhu]..we had dinner at our usual spot, Famous Thai @ Shah Alam Mall and headed to my aunt’s house..aih kalo dah lepak umah makcik tu, berjam2 ler dibuatnya..mata aku dah terkebil2 dah tahan ngantuk..ape taknya smp midnite lepak umah sana..esoknya nak p vet lagi, nak deliver kepek lagi, nak p kursus kawin lagi..adoi..so I slept close to 1am dat nite.

The next day, woke up early, mum wants him to join us for bekfas kat kedai before going to the vet. After bekfas, separated ways wif my parents..me, him, lil bro went to the vet, parents pegi pasar. Ciki dpt ubat antibiotic and diarrhoea and kene mkn ayam rebus je dis whole week, no canned food or IAMS..senangnya tgk vet tu sumbat ubat dlm mulut die. [Aku buat smalam tak bleh langsung, kene cakar ada la]. Smp plak umah..my mum tertarik dgn the VS Sets that have just arrived from US, so kene la layan die spray itu ini and die terus kebas set tu [i didn’t have time to upload the pics, sorry ya but it’s the one in pink that she took. please refer to this post VS Set 3] skali tgk alamak dah kul 11am, I have another kepek appointment at 11.45am just before heading off to the kursus. Gile kalut..tak sempat pon nak spend more time wif my parents coz I was very busy..ok now to d actual story of d day..

Kursus Kahwin @ Zura’s Akademik, Bangsar
By the time we arrived there for registration we were already flat out. Camne la nak tahan smp 8mlm ni we wonder..mmg tak tahan ngantuk dah. The centre, there’s no need to explain much about it. It has a reputation to be the most interesting spot bcoz our celebrities like to take the course there. Fret not, tade pon batang hidung artis masa aku pegi haa..sume artis dok sebok cerai haha. One thing that kept on lingering inside my head, if dah tau tempat ko tu very high reputation, ramai VIP, celebrities, org biasa2 (mcm aku ni) pegi, nape la tanak upgrade sket centre tu? it is so rundown. I expected, well for it to be more..modern perhaps? excuse my ignorance in this area but I expected at least for the speakers to have a laptop of their own or a thumbdrive and it would be a Powerpoint presentation..ini guna transparency rupenye hehe..teringat cara mak bpk aku ngajo kat university. Its irritating ok sat bukak, sat tutup machine tu watever it is called. Last2, as expected I doze off 3/4 of the time..as uncomfortable as how the chair is, kalo dah ngantuk tu, ngantuk la jugok huhu. However it is a very interesting course, it’s not enjoyable but heck, the purpose we go there is to get the certificate je pun kan? I did learn a lot from it despite me dozing off every now and then hehe..siap salin notes hokey because the procedure to get married is SO COMPLICATED..bape byk borang daa kene isi, bape byk saksi daa..and now the HIV test is compulsory for most states including Penang. Patut la org prefer to kawin lari kat Golok hehe..tak kosa dorang nak go thru all these procedures. But the presentation was good, very intensive. What they said was correct, once u leave the course, u will be confident to know where u will be heading to next without any guidance. Org mcm aku ni procedure die complicated sket la coz :
a) I’m living in Sgor but proses permohonan kene buat ikut alamat IC which means I gotta go back to Penang to process d docs..kene amik cuti la jawapnya..bleh je buat sume kat Sgor but d speaker adviced for the brides-to-be elok la balik umah coz dis is the time for u to have some quality time wif ur parents and especially ur dad.
b) kene menjalin hubungan yg sgt akrab dgn bapaku..die la wali ku nanti haha…takleh nak gado2..Gemini and Capricorn tak ngam u know..mesti ada adegan gado2 punya haha
c) aku ni anak pompuan sulung..so ada la extra step sket, kene mintak surat nikah ibu bapa skali masa memohon..

haa u see, sape kate aku tak pay attention. I did ok eventho I will only be doing this whole thing next year haha..this is the first time as well that both of us spent time together in a formal occasion, kene duduk berasingan sume, nk mkn pon kene berasingan laki pompuan. It felt weird..mcm budak uni masuk lecture hall je rasa hehe. Die student laki yg suka dok kat blakang, aku plak student pompuan yg suke dok kat corner coz nak tido haha. Basically most of the speakers were fine, they were really open as well, slamber badak je cite pasal 18sx which brightens up everyone’s eyes hehehe tp tatau la kalo ada yg tak selesa tp come on la ni lumrah kehidupan..everyone will go through this cycle right? I also bought 2 books from one of the speaker ; Gerbang Perkahwinan and Nama2 Indah utk anak hahaha..dah berangan nak jadi mak dah ni haa. No la, the actual reason I bought because in that book there are a few good surah as many of us know that is good to read when ur pregnant, the do’s and don’ts, the responsibility of husband and wife during pregnancy and after childbirth..from my point of view, it is a good book for any daddy or mummy to be to refer to..hehe aku dah siap ada 3 nama utk bakal anak ni tau..mlm tadi dok belek2 skali mcm eh nama ni sedap jugak hehe, informed Mr. Fiance, he liked it, i jot it down..haha mmg gile berangan nak mampus..nak tau ke nama anak tu? haha takyah aa segan haku.

So bakal² pengantin, take note ye : RM80 registration fees, 2 photostat IC, RM10 for surat akuan bujang/dara (the form will be filled in during the course itself and the money will be passed to the speaker), get lots of sleep (Sat : 2.30pm-8pm & Sun : 8am-8pm) because we didn’t due to our hectic schedule and u should see me now, like a panda bear..mmg penat gile. Oh yeah, there are group pictures taken as well, bukan utk kenangan but as prove to show to those ppl in the Jabatan Agama that u did actually go to the course if ur certificate goes missing..hope it does not la..seksa gile mak jah bontot kebas weekend ni. Makan minum also free..:)

dis morning Ciki still cirit la…sigh….this week is gonna be a long week ahead peeps..take care all, hope korang puas baca entry aku kali ni hehe

11 Comments (+add yours?)

  1. hanie
    Jul 14, 2008 @ 16:57:41

    Wahhh pjgnye entry kali ni😛 Yes…kite pon dah pegi kursus kawen..Mmg sgt seronok!! huehue but kite pegi yg medan mara punya, dah gune presentation slide la tp😀 Input2nya..mmg byk menggelikan hati btul lar!
    Uiks..kat sana time mkn asing2 eh laki pompuan…bagus2. Kat medan mara tu..main campur jer😀 Nampak la secouple2 kan…But time kite pegi tu, kami berempat😀
    Yg kite ni duk belek jari2 sigadis2 yg join mase tu..dlm hati…ni mesti dah tunang ni…nak kawen dah ni😀.

    Mmg byk form nak kene isi… abis lupe dah ni dah 5 bulan lepas pegi😀 Kene bukak buku balik pasni bile dah dekat hee.

    Reply

  2. Shopaholic Mama
    Jul 14, 2008 @ 20:39:03

    i didnt know its so leceh jaga pet cat! you must be super busy gal, gi kursus, business kerepek, bags, VS plus house cleaning etc etc.

    Reply

  3. LIZA
    Jul 15, 2008 @ 00:31:03

    masa kursus tu nasib baik la kebetulan my colleague pun register tempat & masa yg sama.. best sikit kalau ada familiar faces, bole gelak sama2.. bole ambik gambar sama2.. hahahahaha! tapi kalau dpt penceramah yg ala2 boleh buat i tertido tu, i draft blog😀 lagi keji!!

    Reply

  4. s
    Jul 15, 2008 @ 12:09:21

    i heard that despite all the hype kursus kawin at zura’s in bangsar is crap. tatau la betul ke tidak.

    a fren tulis kat blog that the ustaz were perverted, the courses are lame and gempak je lebih sbb tu tempat artis pergi.

    anyways. that application for kawin tak susah pun. senang je. well, to tell the truth aku tak buat ape pun. semua bapak aku buatkan.huhu.

    i did my kursus kawin in pjaya. all the ustaz jawi punye org. they stressed on the importance of hak wanita. very nice and very interesting. so many things i didnt know. and asing mase kelas jek. mase makan tak kisah pun. huhuh.

    Reply

  5. newlifenewbeginning
    Jul 15, 2008 @ 13:09:23

    s – tang pervert tu mmg xleh lari dah…it depends on each individual on how they take it..some ppl mungkin akan rasa geli semcm..mcm amende la ustaz2 sume ni tp some individual like me..tak amik port pon..coz like i said mende ni lumrah kehidupan, reproduction is part and parcel of a human being’s life..hubungan intim laki dan pompuan? normal jugak..its just the pendedahan jela..some ppl can take it, some ppl can’t..some ppl otak creative sket, some ppl skema..lain org lain caranya🙂

    Reply

  6. niza
    Jul 15, 2008 @ 13:38:34

    wah cam best je..tp mmg la suma org kata p kursus tu agak mem’boring’ diri…hehehe..anyway..by hook or by crook..nak kawin punya pasai kena la p kan…sian ciki..get well soon k..

    Reply

  7. frh
    Jul 15, 2008 @ 18:48:50

    tu la psl..masa i gi kursus kawin tu pun,la….kata artis2 gi..tmpt tu gempak sume..tp bile tgk je kt dlm dewan…mcm nak roboh je dewan tu..

    time mkn i duduk je dgn bf i..mls…sbb ada org lain buat mcm tu gak..ada org kawin mat salleh pun buat mcm tu..kite pe lg,xyah nak jadi baik la..hahaha ;p

    Reply

  8. sharina
    Jul 15, 2008 @ 23:26:35

    sianyer ciki sakit…………..my kucing plak, lepas operation hari tu…diam semacam jer….. ( berlakon kot ) ni dah dekat 3 hari asyik tido tido tido…….. muker pun sedih semacam….sian plak……

    hahah teringat time dulu2 pergi ceramah/kursus kahwin…… muker sumer tersipu2 malu biler time 18sx…..hhahahaaha

    Reply

  9. farah
    Jul 16, 2008 @ 08:57:17

    u kate,ur parents nak gi haji ye thn ni?

    nak order brg leh tak? nnt i byr blk… nk order inai je…inai mekah..

    Reply

  10. aizat
    Jul 19, 2008 @ 18:23:24

    Hi Mieza, tu baru ciki sekor, I have 2 pet cats at home – Chichi and Chiko! So I can understand how hard it is to deal with it. I nak tanya amende tu IAMS? Haritu I ada bawak dua2 ekor gi vet, Gill’s la mana ada lagi good vet kat penang ni kan? Huhhu. Tapi ada ke patut doc tu kasi ubat pill instead of liquid, dia bagi cam senang gila tapi I try kasi sampai kesudah dua2 ekor taknak, kena cakar gak. Siap muntahkan balik.Last2 I hancur2kan dalam makanan diorang. Tapi still diorang pandai memilih.Tapi nasib la tak serious sakit, just hair loss due to flea je, so far takde dhirrhea Alhamdulillah. U noticed kalau bawak ke vet ciki cam meleleh2 air liur tak? Is that anxiety attack? Cam nervous ke ek? Perghh..kucing pon ada anxiety ek.hihihi.cheers!

    Reply

  11. newlifenewbeginning
    Jul 21, 2008 @ 12:13:25

    aizat – IAMS tu makanan kucing daa..the cat biscuits? its good for the well being of ur cat. pricey but good huhu..well everything that is good is always pricey kan..ampeh betul. the vet pon kasi in pills la mana ada liquid..i siap tanye ada tak liquid version die kate tade..mmg i dah ancur2kan pon die tanak makan haa ubat tu tp luckily die baik sendiri..ari kamis lepas tgk die dah ok dah..baru la nampak comey sket mamat sekor ni if not bergelumang je memanjang die dgn taik die ahah..btw, tang air liur meleleh tu tade la plak coz dat was the first time Ciki pegi jmp vet..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: