It’s killing me..

The price hike is killing me!

I travel 80km everyday to work, 40km pegi, 40km balik..

I pay RM7.80 everyday for my tolls, RM3.90 pegi, RM3.90 balik

I drive a Myvi, so i fit into the < 2000cc criteria

My salary is not that high, the only difference i’m getting is i have a tax free salary. That’s all. My salary is deducted from its own pension scheme, nothing to do with EPF..but still, there are some deductions.

But still..it’s killing me.

3 months ago..before I started work here :

I commute 20km only to work and I don’t need to pay any tolls but my salary wasn’t that great, that explains the change of environment. Bukan mata duitan tp pkkan future. Org yg bakal berkahwin ni byk mende nak dipk, duit takkan dtg dari langit camtu je..u haf to work hard to get money. Kalo tak pk pasal diri sendiri pon, pk pasal pasangan kite, pk pasal kehidupan yg bakal dibina bersama..BYK MENDE KENE DIPKKAN OK!! dats y i sanggup carik keje lain, sanggup sacrifice commute jejauh coz I think of the future..

tp this stoooooooopidd blooodyyy price hike is really making me demotivated mcm usaha aku slama ni utk pk pasal masa depan tak berbaloi..pepenat aku usaha carik keje lain, apply sana sini, sell myself during interview..skali tgk paaammmmmmm ada perubahan camni eee mcm cibai betul la..

Myvi uses digital bar, so kalo full tank equals to 8 bar. Tadi minyak tinggal 2 bar, kalo dulu punya zaman, 2 bar equals to RM20, and usually i will fill up RM55 je..bleh la tahan naiknya smp ke 8 bar. Tadi ko tau aku isi bape nak reach that 8 bar? RM85..bangkai betul. tak kesah la if aku isi minyak guna credit card but still credit calls = money gak.

nowadays i have to drive slower than usual just because i wanna save up some petrol. how’s that? dumb move but what else can I do? usually I would drive 110-130km/h at the Elite Highway, now 100-110km/h. i dunno if it makes much difference but at least I could try..

even nak makan pun for lunch i have a RM5 budget, nothing more..kalo more pun skali seminggu kut. If aku rasa ape yg aku makan will be more than RM5, aku sanggup tak order air.. sanggup tahan bio la rasa nak tercekik ke ape asalkan takyah spend byk duit.

frustrated punya pasal sambil drive tadi bleh ternangis jap coz sgt geram..if the work is crappy, i can still tolerate because the frills and benefits could overcome my frustration tp the price hike..sigh. all i want is just a better environment for me but what do i get? nothing!

how about u guys? do u feel frustrated? share with me…

p/s : at least it’s free water for me..yeay? something to cheer about? bleh lerrr….

9 Comments (+add yours?)

  1. dizzyfly
    Jun 12, 2008 @ 14:13:23

    crap kan? aku pun tension. dahla orang atas pandai ckp je, nak meddle with our lives, our money tapi duit diorg tak berusik plak. macam lancau.

    Reply

  2. purplediamante
    Jun 13, 2008 @ 19:48:39

    drive la lagi slow dr tuh..huhuhu..90km/h will save u up to 25% fuel

    byknyerrr naik..rm30.gedegang…

    Reply

  3. sharina
    Jun 14, 2008 @ 09:22:16

    Sgt2 frustrated for me too…. sini pun minyak giler2 gream sungguh.

    If few weeks ago , budget untuk minyak $240 sebulan , sekarang dah ke $300 sebulan.

    harga makanan kat sini ok lagi la…… kena pandai carik hari la kalo nak beli sayor2 murah ke……….

    beras, susu, yang lain sumer mmg naik tapi masih boleh ditolerate lagi…

    Minyak? Mmg mcm hampes…. hari hari mesti naik…. atleast 2 cent………. kalo 5 hari dah 10 sen…… kalo sebulan???

    kitaorg pun dah jarg keluar………… mcm slalu keluar pun…. duk umah je lepas balik keje tengok tv….. save duit minyak…..

    tiap2 kali pam minyak….mesti menyumpah2

    Reply

  4. sharina
    Jun 14, 2008 @ 09:26:03

    lupa lak…… myvi leh guna NGV tank ke? pasang diorang kater dalm 2k kot
    rasanya la.

    Reply

  5. newlifenewbeginning
    Jun 16, 2008 @ 13:10:55

    sharina : tatau la bleh ke tak myvi guna NGV, boot dahla kecik nak kene pasang tangki gas tu lagi..mana nak buat barang? hehehe..

    Reply

  6. Nanie MK
    Jun 16, 2008 @ 15:42:36

    even my kelisa penuh RM80. my friend tried to kosongkan betul2 tank die sampai merah habis… kelisa full tank RM90. WTF??

    dulu isi 60 dah melimpah2 sampai.
    scrap that… mase baru dapat keta… isi minyak dlm 45 je dah nak melimpah.

    dulu isi 20 means sampai suku tank
    now isi 20 mcm cukup2 makan nak jalan 1 trip pegi. balik takleh.

    in 3 days boleh habis 60 just for minyak!

    Reply

  7. purplediamante
    Jun 16, 2008 @ 16:11:26

    kelisa full tank 80-90?waaahhhh…byknyee..huk..

    Reply

  8. husaini
    Jun 16, 2008 @ 19:25:42

    fuh sabo sabo. marilah naik motor🙂 kalau nak pasang NGV aku rasa bleh ja.. cuma harga nak pasang tu yg mahal…. tapi kalau setiap hari travvel gila jauh mmg worth it.. satu lagi nak kena pikir.. mana nak isi NGV. hahaha sanggup tak beratur ngan abg abg teksi tu….🙂

    Reply

  9. Nanie MK
    Jun 17, 2008 @ 02:37:11

    nowadays dah byk la ngv nye pump. in cyberjaya itself dah ade.
    near my house also dah ade.
    ape lagik when org dah ramai gile tuka to ngv.
    it’s worth it la. my fren says that her fren changed to ngv recently and RM10 tu bolela tahan about 2-3 days in KL. apetah lg ppl yg slalu travel JB-KL like me.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: